Wat is nu gezonder, een gekookt of gebakken eitje?
Heerlijk, een eitje bij het ontbijt. Maar over het eten van eieren bestaan altijd nog een aantal hardnekkige onduidelijkheden. Want hoeveel eieren is nu eigenlijk gezond en zijn ze nu wél of niet slecht voor je cholesterol? En wat wij ons altijd afvragen, wat is nu eigenlijk gezonder: een gekookt of gebakken eitje? Maakt het voor de voedingswaarde van een ei uit of een ei is gebakken of gekookt? Er is inderdaad een verschil tussen een gekookt of gebakken ei, dankzij de bereidingswijze en het vet dat je gebruikt om te bakken.
Gebakken of gekookt
Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet (17,6 gram vet waarvan 5,6 gram verzadigd) dan een gekookt ei (8,8 gram vet waarvan 2,9 gram verzadigd vet). Dat is iets om rekening mee te houden.Daarnaast gaan er wat vitamines verloren bij het bakken van een ei. Een gekookt ei is dus gezonder. Het gevaar op salmonella is bij een gekookt ei weggenomen omdat de bacterie het niet overleeft bij een hardgekookt ei. Bij een zachtgekookt ei heb je echter nog wel de kans op de salmonella bacterie! Hoe heb jij je eitje liever, gekookt of gebakken?
Lees ook: Zijn blauwe bessen met recht een superfood?
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Beeld: Pixabay