Christel

Ze zijn allebei zo lekker!

In het weekend zetten we onze tanden graag in een lekkere krentenbol met kaas of een heerlijke croissant met wat jam. Beiden zijn ontzettend lekker om te eten bij het ontbijt, tijdens de lunch of als tussendoortje. Maar welke van de twee is minder slecht voor je?

Zowel krentenbollen als croissants staan niet in Schijf van Vijf die het voedingscentrum opstelde. De ouderwets lekkere krentenbol en het halvemaanvormige broodje behoren volgens het voedingscentrum onder de noemer ‘weekkeuze’ wat betekent dat het verstandig is om deze dingen niet iedere dag te eten.

Calorieën
Even alle informatie op een rijtje. Een krentenbol (134 kcal) bevat iets minder calorieën dan een croissant (161 kcal). Daarnaast zit er in een krentenbol 1,3 gram vet waarvan 0.4 gram aan verzadigd vet. Ook bevat een krentenbol 4,2 gram aan eiwitten, 25,5 gram koolhydraten, 2,1 gram vezels en 0,47 gram zout. Het Franse ontbijtje bevat 8,4 gram vet, waarvan 4,4 gram verzadigd vet. Ook zit er in een croissant 3,8 gram eiwit, 17 gram koolhydraten, 1 gram vezels en 0,46 gram zout.

Ter vergelijking
Voordelen van een krentenbol ten opzichte van een croissant is dat er minder calorieën inzitten, minder vet en meer vezels. Wel bevat een croissant ten opzichte van een krentenbol minder koolhydraten en net ietsje minder zout. Hieruit kunnen we opmaken dat een krentenbol de minst gezonde optie is van de twee.

Wil je graag een croissantje eten? Een roombotercroissant bevat meer verzadigde vetten dan een croissantje die is bereid met margarine. In dat geval kun je dan beter kiezen voor een ‘margarinecroissantje.’

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay