Esther Reitsema

Lekker is het sowieso niet, maar is er reden tot paniek als je wat schimmel hebt gegeten?

Een groene plek op je boterham, blauwe kaas die niet blauw hoort te zijn of een donslaagje op je aardbeien: vies is schimmel sowieso, maar is het eigenlijk ook gevaarlijk wanneer je er (per ongeluk) een beetje van binnenkrijgt?

Gifstoffen

Niet alle schimmels zijn giftig. Sommige eten we zelfs bewust, zoals champignons, truffels en schimmelkaas. Deze schimmels zijn veilig, maar dat geldt lang niet voor alle soorten. Sommige schimmels ontwikkelen gifstoffen. Deze kunnen een voedselvergiftiging veroorzaken. Of schimmels in een bepaald product zulke gifstoffen aanmaken hangt af van verschillende omstandigheden, zoals de plek waar het product bewaard wordt. Sommige schimmels houden van een warme, vochtige ruimte en andere soorten ontwikkelen zich juist weer beter in bijvoorbeeld de koelkast.

Onzichtbare schimmeldraden

Vaak zie je alleen een laagje schimmel aan de bovenkant van een product, maar dat betekent niet dat de schimmel zich niet door de rest van het voedsel heeft verspreid. Sterker nog, meestal is dit wel het geval. In veel producten zitten overal schimmeldraden, ondanks het feit dat je het maar op bepaalde plekken ziet. Dit geldt bijvoorbeeld voor voedsel in potten (zoals pindakaas en jam), yoghurt, zachte kaas, noten, zachte groenten, zacht fruit en brood. Als je hier een stukje schimmel op ziet, heeft het dus geen zin om het weg te snijden en kun je het product maar beter helemaal weggooien.

Bij bepaalde producten verspreiden de schimmels zich niet zo snel. Dat is bijvoorbeeld het geval bij harde groenten (zoals paprika en wortel), hard fruit (zoals appels en peren), harde kaas en droge worst. Hierbij kun je eventueel het beschimmelde stuk afsnijden en de rest opeten.

Schadelijke effecten

Heb je (per ongeluk) toch wat schimmel binnengekregen? Dan zul je misschien wat buik- of darmklachten krijgen. Verder is er geen reden tot paniek, want alleen wanneer je dagelijks gifstoffen van schimmels binnenkrijgt kunnen er op de lange termijn schadelijke effecten optreden.

Lees ook: Aha: dit gebeurt er als je kauwgom doorslikt

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: NPO 3 Best Bites | Beeld: Adobe Stock