Even je kennis over dit weekdier verbreden
Bij oesters denk je automatisch aan de wat slijmerige textuur en de grote schelp met glanzende binnenkant. Er wordt vaak beweerd dat oesters bepaalde krachten hebben, waaronder dat ze lustopwekkend kunnen werken. Is dat wel zo? Wij hebben vijf interessante feitjes over deze bijzondere weekdieren voor je op een rij gezet.
1. Natuurlijk waterfilter
Elke dag filtert een oester gemiddeld 190 liter water. Via hun kieuwen zuigen ze water naar binnen, inclusief zeediertjes zoals plankton die in dat water leven. Die diertjes worden door het slijm van de kieuwen gevangen en vervolgens naar de mond van de oester verplaatst. Oesters filteren dus water door zeediertjes en andere ‘zeeonkruid’ op te eten. Zo houden ze het water gezond voor ander zeeleven.
2. Broedseizoen
In de lente gaan niet alleen vogels, maar ook oesters aan de gang met de voortplanting. De temperatuur in het water waar de oesters leven stijgt in de lente. Dit zorgt ervoor dat de vrouwtjes eitjes gaan leggen en de mannetjes die gaan bevruchten. De bevruchte eitjes ontwikkelen zich tot kleine larven, die meedeinen op golven en zich voeden met algen. Op een gegeven moment maken die larven zichzelf vast aan een hard oppervlak. Daar groeien ze verder, net zolang tot ze volwassen zijn.
3. Onderdak en bescherming
Oesters vormen riffen, waarmee ze onderdak bieden aan diverse andere kleine zeedieren. Die zeedieren vormen het voedsel voor grotere vissen. Oesters zorgen er met hun riffen dus voor dat het natuurlijke ecosysteem in de zee in stand blijft. Daarnaast kunnen hun riffen 75 tot 95 procent van de kracht van golven opnemen. Dat zorgt ervoor dat de schade van zeestormen beperkt blijft.
4. Verschillende soorten
De oesters die wij eten, zijn van een andere soort dan de welbekende pareloesters. De parels die die oesters aanmaken zijn niet alleen mooi, maar geven aan dat een oester lange tijd geïrriteerd is geweest. Op het moment dat bepaalde zeedeeltjes bij zo’n oester binnendringen en de schelp irriteren, maakt de oester namelijk een laagje parelmoer aan. Hoe meer lagen er door de jaren heen worden aangemaakt, hoe groter de parel wordt. De kleur en de vorm van de parel worden bepaald door het pigment dat in het parelmoer zit.
5. Toch maar eigen charmes in de strijd gooien…
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, zorgt een oester er niet voor dat je meer zin hebt om romantisch bezig te gaan. Oesters bevatten veel fosfor en jodium (waarvan wordt beweerd dat ze je uithoudingsvermogen verlengen) en veel zink (waardoor mannen meer testosteron zouden aanmaken). Er is echter nooit wetenschappelijk bewijs voor gevonden dat oesters voor meer lust zorgen. Ben je dus van plan om iemand het hof te maken, dan kun je de oesters gerust laten staan.