Dit wisten wij niet!
IJzer is een essentieel mineraal dat heel belangrijk is voor het behoud van een goede gezondheid. Een tekort aan ijzer kan leiden tot vermoeidheid, zwakte en een verminderde concentratie. Om je ijzertekort op te krikken is het niet alleen belangrijk om ijzerrijk voedsel te eten; het gaat er ook om waar je dit mee combineert. Voedingsdeskundige Neeke Smit legt uit hoe dit zit.
Gevarieerd eten
Volgens Smit is het allereerst van belang om gevarieerd te eten: “Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijgen de meeste mensen over het algemeen voldoende ijzer binnen”, vertelt ze aan Libelle. Toch kan een ijzertekort voorkomen. Neeke adviseert om dan niet zelf te experimenteren. “Als je ijzersupplementen of andere supplementen met meer ijzer gebruikt, loopt je een risico op een te hoge inname.” Neem daarom sowieso nooit meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Voor volwassenen is dit tussen de 11 en 16 milligram ijzer op een dag.
Vitamine C
Daarnaast geeft Smit aan dat je ijzeropname ook afhankelijk is van het voedsel waarmee je je ijzerrijke eten combineert. Ze raadt aan om, naast ijzerrijke producten, ook voedsel te eten dat rijk is aan vitamine C. Waarom? Omdat vitamine C de opname van ijzer uit je voeding bevordert. Er zijn allerlei soorten voedsel die vol Vitamine C zitten, zoals sinaasappels, kiwi’s, mango, groene paprika en spruitjes.
Ook zijn er voedselsoorten die de opname van ijzer kunnen remmen. Onder andere granen, thee, koffie en melkproducten bevatten stoffen die dit effect hebben. Maar dat betekent volgens Smit niet direct dat je deze producten niet meer kunt gebruiken: “Het is vooral belangrijk om gevarieerd te eten. Zo krijg je voedingsmiddelen binnen die de opname stimuleren en het remmend effect weer kunnen opheffen.”
Vermoeden
Vermoed je dat je een ijzertekort hebt? Laat dit dan testen bij je huisarts. Met een bloedtest kan gemakkelijk worden aangetoond of er sprake is van een ijzertekort. De huisarts kan je ook goed adviseren over hoe je dit probleem het beste kunt aanpakken.
Lees ook: Déze voedingsmiddelen zitten vol antioxidanten
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Libelle | Beeld: Pexels