Robby

Heb jij ook een fles azijn in huis staan?

We hebben er allemaal wel een fles van in huis staan maar we gebruiken het slechts sporadisch: azijn. Bij de Albert Heijn betaal je slechts 37 cent voor een fles en je kan het voor van alles en nog wat gebruiken, niet alleen als ingrediënt voor de saladedressing. Het is een handige huishoudelijke hulp voor allerlei ongemakken en het is spotgoedkoop. Waar kan je natuurazijn allemaal voor gebruiken? Hieronder een greep uit de mogelijkheden!

  • Insectenbeten: muggenbeet? Gegrepen door een ander bijtgraag insect? Wrijf wat azijn over de plek om de zwelling en jeuk te beperken.
  • Ontkalken: moet de waterkoker of het koffiezetapparaat nodig worden ontkalkt? Zet het apparaat aan op de gebruikelijke manier, maar vul het reservoir met azijn in plaats van met water.
  • Goedkoop schoonmaakmiddel: grote schoonmaak klus voor de boeg, zoals het poetsen van de oven of de vaatwasser? Grijp in alle gevallen naar azijn. Voor de magnetron zet je ongeveer vijf minuten op de hoogste stand een kopje schoonmaakazijn. De stoom in de magnetron weekt dan eenvoudig het vuil los. Hierna kun je met een doekje alles schoonvegen. Dit geldt eveneens voor de oven. Voor de vaatwasser draai je een kommetje azijn mee met de eerstvolgende vaat.
  • Groene aanslag: zeker met een beetje regen ontstaat er snel groene aanslag op de tegels of vlonders. Met een stevige borstel, heet water en wat natuurazijn ga je de strijd aan! Giet het over de tegels, laat het even opdrogen en je borstelt de aanslag er zo af.
  • Eitje: als je een eitje kookt wil het nog wel eens voorkomen dat de schil breekt, heel irritant. Een scheutje azijn toevoegen aan het kookwater voorkomt dit!
  • Kalknagels: vervelend en het ziet er niet fris uit. Wil je een natuurlijke en effectieve oplossing? Schimmel kan niet tegen de zure bestanddelen in azijn. Door tweemaal daags een watje in de azijn te drenken en de nagel ermee te deppen pak je de schimmel effectief aan. Wat nog beter werkt is de nagel ongeveer een kwartiertje per dag weken in pure azijn.

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Pexels