Vaak is het gehakt al bevroren geweest voor het ‘vers’ in de winkels ligt
Op veel verpakkingen in de supermarkt staat precies vermeld waar het product vandaan komt. Maar misschien is het je wel eens opgevallen dat deze informatie ontbreekt op de verpakking van gehakt. Journalisten van de Keuringsdienst van Waarde hebben dit onderzocht en kwamen tot de conclusie dat het gehakt uit verschillende landen komt. Zo vers is het dus helemaal niet.
Waar komt gehakt vandaan?
Een woordvoerder van de Albert Heijn heeft laten weten aan de Keuringsdienst van Waarde, namelijk uit Botswana. Dit vlees verkleurd namelijk minder snel en dat is natuurlijk perfect voor gehakt. Teun van der Keuken ontdekt dat Botswana al jarenlang vlees exporteert naar Nederland. Hij komt erachter dat dit vlees afkomstig is van bultrugkoeien uit Afrika, waarvan ons gehakt al meer dan twintig jaar wordt gemaakt. Volgens een specialist van de landbouwuniversiteit in Wageningen, leiden deze koeien een vrij bestaan in een natuurlijke omgeving. Hij benadrukt dat de dieren mager zijn en geen extra voedsel krijgen, wat juist positief is. Het vlees is dus erg mager, voegt de expert toe.
Diepvries
Maar nu hoor ik je denken: waarom zetten supermarkten dit niet vol trots op hun verpakking? Volgens een marketingmanager van een groot vleesbedrijf heeft dat alles te maken met het feit dat mensen te weinig over Afrika weten. ‘Mensen associëren Afrika met hongersnood, en ze weten helemaal niet waar Botswana ligt’, vertelt hij. Maar niks is minder waar want in een koelhuis vlakbij London ligt wel degelijk een gigantische diepvries vol met Botswaans rundvlees. Teun van der Keuken ontdekte zelfs dat dit vlees er wel twee jaar kan liggen.
Het vlees gaat bevroren naar de Nederlandse supermarkten en daar wordt het ontdooid en wordt er gehak van gemaakt.
Vers
Goed, het vlees in de supermarkt kan dus tot wel twee jaar oud zijn. En toch zal je er verbaast van opkijken als je gehakt koopt in de supermarkt. Daar staat namelijk op dat het vers is. Maar mag dat eigenlijk wel? Volgens de directeur van de vleesfabriek betekent dit alleen maar dat het niet bevroren is. Aha!
Lees ook: Recept: steak fajita’s uit de airfryer
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Favor Flav, Keuringsdienst van Waarde | Beeld: Pexels