Kun je bijvoorbeeld beter bruine of witte eieren eten?
Denk jij alles wel te weten over eieren? Think again! Er zijn nog genoeg dingen te ontdekken over dit veelzijdige, gezonde voedingsmiddel. Dít wist je namelijk nog niet over één van de meest alledaagse producten: het ei.
1. De kleur van de dooier wordt veroorzaakt door wat de kip eet
Wist je dat de kleur van een eierdooier afhangt van wat de kippen eten? Als kippen vooral tarwe krijgen, krijgen hun eieren vaak een gelige kleur. Maar als ze meer maïs eten, worden de dooiers juist oranje. Hoe dat komt? Door het stofje dat ook in wortels zit: caroteen. Deze plantaardige kleurstof geeft niet alleen wortels hun oranje kleur, maar maakt ook de dooiers van kippeneitjes donkerder.
2. Bruine en witte eieren zijn even gezond
Je hebt vast wel eens mensen horen beweren dat bruine eieren gezonder zijn. De grap is dat bruine en witte eieren eigenlijk precies hetzelfde zijn qua gezondheid en voedingswaarden. Men denkt vaak dat bruine eieren beter zijn omdat ze geassocieerd worden met scharreleieren. Ondertussen kunnen scharreleieren zowel wit als bruin zijn.
Wel kunnen eitjes van kippen die lekker buiten rondscharrelen wel 3 tot 6 keer zoveel vitamine D bevatten als die van kippen die binnen zitten. Dus als je echt goed bezig wilt zijn, ga dan voor biologische eieren. Goed voor de kip én goed voor jou!
3. De kleur van het ei is afhankelijk van de oorlellen van de kip
Hoewel het qua voedingswaarden niet uitmaakt of je een wit of een bruin ei eet, is het wel interessant om te weten welk ei van welke kip komt. Vaak wordt gedacht dat bruine kippen bruine eieren leggen, en witte kippen witte. Niets is echter minder waar: de kleur van het ei wordt bepaald door de oorlellen van de kip. Wait, what?! Ja, echt: kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren en kippen met witte oorlellen leggen witte eieren.
4. Je kunt je eieren zowel in als buiten de koelkast bewaren
Het is een eeuwig discussiepunt: moeten die eieren nou in de koelkast of niet? Het antwoord op die vraag is: het kan allebei! Je ziet ze in de supermarkt meestal gewoon buiten de koeling liggen, waardoor mensen dit thuis ook doen. Maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit. In de koelkast blijven je eitjes wel wat langer vers en heb je minder kans dat er bacteriën zoals salmonella bij komen.
Eieren zijn van zichzelf echter al behoorlijk lang houdbaar. Dus als je ze snel opeet, hoef je ze niet per se koud te bewaren. Mocht je een voorraadje inslaan en ze voor langere tijd moeten bewaren, dan is het advies om de eieren wél in de koelkast te zetten.
5. Over het algemeen zijn witte eieren het meest duurzaam
Kippen die witte eieren leggen (je weet wel, die met witte oorlellen) eten meestal iets minder dan hun bruine soortgenoten. Maar dat betekent niet dat ze minder eieren leggen, integendeel: ze leggen er zelfs meer! Voor witte eieren is er dus minder grondstof én transport nodig, wat beter is voor het milieu.
Lees ook: Zo bewaar je knoflook het best
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Culy | Beeld: Pexels