Marlieke

Niet alleen in koffie tref je het stofje aan

Bij het woord ‘cafeïne’ zullen velen van ons meteen aan een lekker bakkie troost denken, maar ook andere drankjes kunnen het goedje bevatten. Altijd handig om te weten hoe dat zit, want sommige mensen ervaren klachten door (een teveel aan) cafeïne.

Aanbevolen hoeveelheid

De hoeveelheid cafeïne in een drankje wordt gemeten in milligrammen (mg). Het Voedingscentrum raadt volwassenen aan niet meer dan 400 mg cafeïne per dag te consumeren (4 kleine kopjes koffie). Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven krijgen het advies om geen cafeïnerijke producten tot zich te nemen of hun inname in ieder geval flink te beperken tot 200 mg per dag. Dit geldt ook voor jongeren tussen de 13 en de 18. Voor kinderen onder de 13 jaar wordt geadviseerd helemaal geen cafeïne te consumeren.

Gevoeligheid

Een teveel aan cafeïne kan leiden tot slapeloosheid, hoofdpijn en andere lichamelijke klachten. Maar mensen die gevoelig zijn voor het stofje kunnen er ook mentaal last van hebben. Bij een te grote inname kunnen zij zich bijvoorbeeld angstiger voelen. Het is daarom belangrijk om te weten dat alleen koffie vermijden niet altijd genoeg is als je de consumptie van cafeïne wilt beperken.

Cafeïne in koffie

Hoeveel cafeïne er precies in koffie zit, verschilt enorm per zetmethode en het type koffie dat je gebruikt. Het varieert van slechts zo’n 10 mg in een kleine decaf espresso tot zo’n 85 mg in een kleine filterkoffie en tot wel 200 mg in een grote mok.

Cafeïne in thee

Ook in thee vind je cafeïne. Hoeveel precies, is wederom afhankelijk van de soort thee die je drinkt en hoe lang je het zakje in het water laat hangen. Een grote kop zwarte thee bevat gemiddeld 80 mg. Voor groene thee ligt dit lager met zo’n 25 mg per portie.

Cafeïne in frisdranken

Ja, ook in frisdranken kan cafeïne zitten. Het gaat dan met name om ijsthee en cola. Voor ijsthee geldt hetzelfde als ‘gewone’ thee. Bij cola ligt het cafeïnegehalte in een flesje tussen de 30 en 70 mg.

Cafeïne in chocoladedranken

Eet je een blokje chocolade, ook dan krijg je een kleine hoeveelheid cafeïne binnen. Daardoor tref je de stof ook aan in chocoladedrankjes. Wel in kleinere mate dan in koffie, thee en frisdranken: een glas chocolademelk bevat tussen de 5 mg en 35 mg cafeïne.

Cafeïne in energiedranken

Energiedranken zijn (zoals de naam al doet vermoeden) erg rijk aan cafeïne. Een blikje bevat al snel tussen de 80 mg en 200 mg cafeïne. Sportdranken bevatten daarentegen meestal geen cafeïne.

Lees ook: Sla de suiker, cafeïne en alcohol eens af: dit gebeurt er met je lichaam

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Spruce Eats, Voedingscentrum | Beeld: Pexels