Jasmijn

Blijft er nou wat achter in je gerecht of niet?

Voor veel gerechten is alcohol één van de belangrijkste ingrediënten. Voor een goede risotto heb je bijvoorbeeld wijn nodig. Afhankelijk van hoe je het gerecht bereidt, blijft de smaak van de drank aanwezig in het eindproduct. Maar hoe zit het nou eigenlijk met het alcoholpercentage? Verdampt alcohol volledig tijdens het koken of blijft er altijd nog een beetje achter?

Altijd restjes

Het korte antwoord op de vraag of alcohol tijdens het koken volledig verdampt, is nee. Het is te vergelijken met een pan kokend water. Tijdens het koken verdampt een groot deel van het water, maar ook na een lange kooktijd is nog altijd niet al het water verdampt. Zo zit het dus ook met het verhitten van alcohol: er blijft altijd wat achter. Zolang een gerecht nog deels vloeibaar is, zal er altijd een restje alcohol in zitten. Hoeveel er vervliegt, hangt van de bereidingswijze af. Het maakt daarbij niet uit of je bier, wijn of sterke drank voor je gerecht gebruikt.

Koken of flamberen

Heeft een gerecht een kooktijd van een kwartier, dan blijft er nog zo’n 40 procent van de alcohol in dat gerecht achter. Bereid je een stoofgerecht, dan neemt dat percentage behoorlijk af omdat de kooktijd veel langer is. Toch blijft er wat over: zelfs als je een gerecht twee uur stoft, zit er nog altijd 5 tot 10 procent alcohol in.

Ga je flamberen? Dan heb je al gauw het idee dat de alcohol die over het gerecht heen wordt gegoten, helemaal verdampt. Dat is echter niet waar. Sterker nog: er blijft maar liefst 75 procent van achter. Flamberen lukt bovendien alleen als je sterke drank gebruikt (minstens 30 procent alcohol), anders wil het niet goed genoeg branden.

Bewaren

Je kunt een gerecht of saus waaraan je alcohol hebt toegevoegd natuurlijk ook nog bewaren. Daarbij neemt het alcoholpercentage van de saus of het gerecht met 10 tot 20 procent af. De conclusie is dus dat er in alle gevallen een beetje alcohol in je eten achterblijft als je er drank aan hebt toegevoegd tijdens het koken. Zulke gerechten kun je dus niet maken als er iemand bij je komt eten die onder de 18 is, zwanger is of er niet tegen kan.

Lees ook: Zoveel geld kost het om water in een waterkoker te gooien

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Uwe Conrad