Jasmijn

Wij vertellen je over de goede en slechte eigenschappen van sushi

Tegen een avondje sushi zeggen we nooit nee. We zijn dol op de vele verschillende opties en bestellen het liefst de grootste portie die er is. Maar is sushi wel zo gezond als vaak wordt beweerd? Of bevat het stiekem toch wel veel ‘slechte’ ingrediënten?

Veel gezondheidsvoordelen

Sushi (wat ‘zoute rijst’ betekent) komt oorspronkelijk uit Japan. Daar is de levensverwachting gemiddeld 85 jaar, terwijl dat in Nederland gemiddeld vijf jaar minder is. Dat klinkt als een goed teken, toch? Als we sushi eten, hebben we door de vele groente, vis en rijst ook niet het gevoel dat we ‘verkeerd’ bezig zijn. Diëtisten bevestigen dat vermoeden, want sushi blijkt veel gezondheidsvoordelen te hebben. Hieronder zetten we ze voor je op een rij.

Hoge concentratie vetzuren

De meeste opties bij sushi bevatten vis, wat een goede bron van omega-3-vetzuren is. “Die vetzuren zorgen ervoor dat ontstekingen worden voorkomen en je minder kans hebt op hart- en vaatziekten”, aldus diëtiste Janice Chow. Ook zorgt het ervoor dat je meer energie hebt en lang vol blijft. Onze lichamen kunnen die vetzuren niet zelf aanmaken, dus moeten we ze via voeding binnenkrijgen. Zelfs als je niet van vis houdt, kun je omega-3-vetzuren binnenkrijgen via sushi. Ook de opties met avocado bevatten namelijk die zuren. “Nori (zeewier) bevat ook veel plantaardige omega-3-vetzuren, dus dat is een goede optie voor mensen die vegetarisch of veganistisch eten”, aldus Chow.

Vezels en ijzer

Naast de broodnodige omega-3-vetzuren bevat sushi veel vezels en ijzer. De vezels voornamelijk in de opties met komkommer, wortel, paprika, avocado, bruine rijst en gepekelde gember. Kies je daarvoor, dan zal toiletteren geen probleem zijn. Het ijzer zit vooral in zeewier en in witte rijst. Wie dus allerlei verschillende sushi rolls kiest, krijgt zoveel mogelijk van beide belangrijke ingrediënten binnen.

Een ander voordeel van sushi is dat het geen torenhoog aantal calorieën bevat. Een gemiddelde zalm-avocadoroll bevat 304 calorieën, 13 gram proteïne, 5,8 gram vezels en 8,7 gram vet. Bestel je een california roll, dan kun je uitgaan van 255 calorieën, 9 gram proteïne, 5,8 gram vezels en 7 gram vet. Sashimi bevat zelfs nog minder, maar daar staat wel tegenover dat je er meer van moet eten om vol te zitten.

Niet te veel kwik

Toch is er iets om rekening mee te houden als je sushi bestelt. Veel vissoorten bevatten namelijk kwik, waar je niet te veel van binnen wilt krijgen. Vooral koningsmakreel, marlijn, grootoogtonijn en zwaardvis bevatten een hoge concentratie kwik. Bij zalm, garnaal, sint-jakobsschelpen en krab is die concentratie een stuk lager. “Gebaseerd op verschillende hoeveelheden kwik in vis, heeft de Food and Drug Administration and Environmental Protection Agency vastgesteld dat het voor volwassenen veilig is om maximaal 340 gram vis per week te eten. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het belangrijk om te kiezen voor opties die weinig kwik bevatten”, aldus Chow.

Altijd opletten

Hoewel sushi in principe dus als gezond kan worden gekwalificeerd, is het altijd verstandig om op te letten wat je precies bestelt. Heb je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, dan kun je er beter niet te veel sojasaus en rijst bij doen. Wil je graag gewicht verliezen, dan kun je de sauzen op mayobasis het beste laten staan (die worden vooral gebruikt bij de pittige rolls). Eigenlijk geldt voor sushi hetzelfde als voor al het andere voedsel: geniet, maar overdrijf niet.

Lees ook: Weer eens wat anders: drie simpele variaties op de Aperol Spritz

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Unsplash, Jakub Dziubak