De Consumentenbond deed onderzoek
Ze doen het ontzettend goed in soepen, en geven nét wat meer smaak aan een saus: bouillonblokjes zijn een must in de keuken, maar hoe gezond zijn ze eigenlijk? De Consumentenbond zocht het uit, en kwam met weinig geruststellende bevindingen…
Veel zout
De Consumentenbond heeft bouillonblokjes van maar liefst 49 merken nauwkeurig geanalyseerd. Hiervan bevatten 16 merken meer zout dan de norm die door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is vastgesteld. Daarbij zit nauwelijks verschil tussen kippen-, runder- of groentebouillonblokjes: ze zijn allemaal veel te zout. De bouillonblokjes van de Albert Heijn spanden de kroon met 58 procent per blokje, maar de andere merken zaten daar niet ver vanaf.
Onduidelijke verpakkingen
Om hierachter te komen, was behoorlijk wat onderzoek nodig. De Consumentenbond heeft namelijk opgemerkt dat er op veel verpakkingen van bouillonblokjes niet duidelijk vermeld staat hoeveel zout de blokjes bevatten en hoeveel van de ingrediënten daadwerkelijk toegeschreven kan worden aan rund, kip of groente.
Suiker
Goed, dat bouillonblokjes het nodige zout bevatten wisten we natuurlijk wel, maar de Consumentenbond kwam ook met een andere ontdekking. Er wordt namelijk ook suiker aan de blokjes toegevoegd – wat het natuurlijk nog ongezonder maakt.
Ongezond
Nederlanders eten gemiddeld ongeveer al twee keer de maximaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout. Kant-en-klare maaltijden en koken met pakjes en zakjes zijn vaak de boosdoener, maar bouillonblokjes zijn dus minstens zo erg. Om deze te vervangen heeft de Consumentenbond een goed alternatief bedacht: verse kruiden gebruiken, zoals basilicum, peterselie en laurier. Eventueel nog een klein snufje zout toevoegen en je hebt een net zo lekkere – of misschien nog wel lekkerdere – smaak, zonder dat er allerlei toevoegingen aan zijn gedaan.
Lees ook: Deze 5 voedingsmiddelen bevatten meer vitamine C dan sinaasappels
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Favor Flav | Beeld: Adobe Stock