Esther Reitsema

Spoiler: voor de stamppot-fans onder ons hebben we goed nieuws

Nu de dagen kouder en donkerder worden, staan we ‘s avonds massaal allerhande stamppotten te bereiden. Boerenkool blijft voor veel mensen favoriet, maar hoe gezond is het eigenlijk? We zochten het uit.

Bomvol vitamines

We hebben goed nieuws voor alle stamppotliefhebbers onder ons. Boerenkool blijkt namelijk bijzonder gezond te zijn. De groente bevat bijna alle vitamines die we dagelijks nodig hebben. Vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium: het is allemaal te vinden in onze favoriete stamppotgroente. Opvallend is dat boerenkool rijk is aan vitamine K: in 100 gram zit zelfs zes keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Deze vitamine beschermt tegen hartaandoeningen en osteoporose, en draagt bij aan een gezonde bloedstolling. Niet verkeerd om genoeg van binnen te krijgen dus.

Weinig calorieën

Nog een pluspunt: boerenkool bevat bijna geen koolhydraten en calorieën. Je kan er dus oneindig veel van eten zonder aan te komen. Let wel: dit geldt alleen voor de groente. Maak je er een stamppot van, dan zorgen de aardappels natuurlijk wel voor de nodige koolhydraten. Maar ook die heb je nodig!

Meer voordelen

Net als veel andere groene bladgroenten, is boerenkool rijk aan antioxidanten. Deze gaan zogenaamde vrije radicalen, slechte cellen in je lichaam, tegen. En alsof dat nog niet genoeg is, werkt de groente ook nog eens ontstekingsremmend en antiviraal. Reden genoeg dus om vanavond weer stamppot boerenkool op het menu te zetten!

Niet alleen voor stamppot

In Nederland denken we bij boerenkool alleen aan de stamppot, maar wist je dat je de groente ook voor heel veel andere gerechten kunt gebruiken? Het is bijvoorbeeld lekker om het te roerbakken bij gebakken aardappels, maar voor een snelle vitamineboost kun je ze zelfs verwerken in een lekkere smoothie.

Lees ook: 4 manieren om je stamppot boerenkool lekkerder te maken

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Adobe Stock