Renée Bootsma

Aha, dat wisten we nog niet!

Raar maar waar; je smaak kan anders zijn in het vliegtuig. Het glaasje cola dat je hebt besteld kan ineens net wat anders smaken, evenals het koekje dat je erbij eet. Benieuwd waarom dat zo is? Wij vertellen het je.

Invloed op je smaak

Je smaak kan al veranderen op een hoogte van 10 kilometer. Niet zo gek dus, dat je smaak verandert als je in het vliegtuig zit. Van zoute smaken proeven we nog maar 20 tot 30 procent. Bij zoete smaken is dit zelfs 15 tot 20 procent. Dit komt doordat de luchtdruk en zuurstofniveaus op grote hoogte je smaakbeleving beïnvloeden. Ook drukverandering tijdens het stijgen en dalen van het vliegtuig kan je smaakpapillen beïnvloeden. Daarnaast heeft droge lucht invloed op je slijmvliezen in je neus en in je mond, waardoor je smaak kan veranderen.

Zelfs het lawaai in een vliegtuig kan van invloed zijn op je smaak. Verschillende studies hebben aangetoond dat geluid je smaakbeleving kan veranderen. Zo zou veel lawaai ervoor zorgen dat je voedsel minder goed smaakt.

Dit mag je meenemen in het vliegtuig

Zorg er dus voor dat je eten en drinken meeneemt met genoeg smaak, zodat je ook op grote hoogtes hiervan kunt genieten. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de regels omtrent het meenemen van je eigen eten in het vliegtuig. Het meeste eten mag gewoon mee in je handbagage. Houd wel rekening met de vloeistoffenregeling. Zo vallen vloeibare dranken of smeerbare voeding onder deze regel. Smeerbare kaas, een pot nutella of een flesje cola mag je dus niet zelf meenemen.

Daarnaast verschilt het per land welke voedingsstoffen wel en niet zijn toegestaan om mee te nemen tijdens je reis in je ruimbagage. Check daarom altijd van te voren de regels van het land waar je naartoe reist. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Lees ook: Recept: frisse citroenpasta in 15 minuten

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Heel Holland Bakt |  Beeld: Adobe Stock