Je kan het gezonde van havermout zelf verpesten
Havermout zie je vrijwel nooit aangemerkt worden als ‘ongezond’ en dat heeft een reden. Het is een super goed begin van je dag. Een bakje havermout zit boordevol eiwitten, ijzer en vezels. Daarbij is het ook nog eens een volkoren graan dat van nature glutenvrij is. Geen reden om het niet te proberen dus. Helaas maken veel mensen een paar fouten, waardoor havermout opeens niet zo gezond meer is…
De eerste fout die mensen maken is dat ze snel te veel nemen. Men wil graag een grote bak vol hebben, omdat ze anders denken dat ze niet genoeg is. Toch is 40 of 50 gram havermout genoeg. Als je vindt dat het te weinig lijkt, kan je het beste een kleine bakje pakken. Dan lijkt het meer en registreren je hersenen eerder dat je vol zit.
Ook het gezonde karakter van havermout zorgt ervoor dat mensen soms ongezonde toppings kiezen. Denk bijvoorbeeld aan Nutella. Lekker, maar dat maakt je havermout wel een stuk ongezonder. Je kan beter toppings zoals pompoen pitten, chiazaden, wat kaneel of bijvoorbeeld een theelepel cacaopoeder. Ook teveel ‘gezonde’ toppings zijn niet goed voor je. Al die extra toppings, vooral noten, zijn ook weer extra calorieën. Probeer daarom niet meer dan 150 kcal aan extra toppings toe te voegen aan je havermout. Wat ook kan helpen is je havermout aanmaken met water. Dat scheelt ook alweer wat extra vet en calorieën.
Fan van dit artikel? Bewaar hem op Pinterest!
Bron: Women’s Health | Beeld: Pexels