Vaarwel stinkende adem!
Net als vele anderen, zijn wij enorm fan van knoflook. Waar we alleen niet zo’n fan van zijn? De stinkende adem achteraf! Soms lijkt het wel alsof niks die nare knoflookadem kan verhelpen, maar gelukkig zijn er toch een paar trucjes voor om hier snel vanaf te komen.
Knoflookgeur
Knoflook is natuurlijk de holy grail in de keuken. Van pasta’s en curry’s tot dips en sausjes: er zijn bijna geen dingen die níet lekkerder worden door een paar teentjes knoflook. Toch heeft al die knoflook natuurlijk wel één nadeel: de geur. Zeker wanneer je een beetje bent uitgeschoten met het aantal teentjes, of wanneer je een scherpe knoflooksaus hebt gegeten, kan je adem daarna behóórlijk gaan ruiken. Getsie!
Natuurlijk helpt het al om je tanden (en je tong) goed te poetsen, maar vaak is het probleem daarmee niet helemaal verholpen. De oorzaak zit namelijk niet alleen in je mond, maar ook in je maag. Wanneer de knoflook in je maag wordt afgebroken, komt er namelijk een bepaald zwavelgas vrij. Dat zwavelgas worden opgenomen in het bloed, waarna de de geur via de huid en de longen weer naar buiten komt. En daar komt je stinkende adem vandaan!
Polyfenolen
Gelukkig heeft onderzoek uitgewezen dat er een stofje is dat de geur van van knoflook kan verhelpen: polyfenol. Dat werkt zo: polyfenolen verbinden zich met de zwavelgassen die vrijkomen bij het verteren van knoflook, en neutraliseren deze gassen. Hierdoor wordt de geur een stuk minder.
Het is dus slim om voedsel te eten waar veel polyfenolen in zitten. Gelukkig is het gewoon een plantaardige stof, die in een heleboel soorten voedsel voorkomt. Het meest effectief zijn appels en sla, maar ook spinazie, verse munt, groene thee, basilicum, peterselie en citroen bevatten veel polyfenolen. Even de groentelade plunderen, dus!
Knoflookgeur aan handen
Niet alleen je adem wordt aangetast door de knoflook. Ook je handen kunnen behoorlijk gaan stinken na het snijden van deze smaakmaker. Gelukkig zijn daar ook een aantal handige remedies voor. Was bijvoorbeeld eens je handen met kokosolie, en spoel ze daarna met lauwwarm water weer af. Je zult merken dat de geur volledig verdwenen is en jij je geen zorgen meer hoeft te maken over die nare geur. Extra bonus: je krijgt er ook nog eens hele zachte handen van. Win-win!
Lees ook: Hoe zit het nou: moet je olie en zout toevoegen bij het koken van pasta?
Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: De Mondzorgzaak, Kookfans archief | Beeld: Pexels