Sabine

Zo zit het dus!

Stomen en koken, het zijn allebei simpele manieren om je groentes te garen. Wie wil dat de smaak het meest blijft behouden, doet er goed aan om de groentes te stomen, maar is dit ook beter voor je? 

Er zit wel degelijk een verschil in het behoud van vitamines.

Koken
We hebben slecht nieuws voor degenen die hun groentes graag koken. Wanneer je groente kookt gaan er nogal wat vitamines en mineralen verloren. Wie denkt dat het toch wel meevalt, ook jullie moeten we helaas teleurstellen: zo’n 20 tot 50 (!) procent van de vitamines gaat verloren bij deze methode. Des te langer je de groentes laat koken, des te meer vitamines gaan er verloren.

Stomen
Het Voedingscentrum meldt dat de meeste vitamines in groenten wél behouden worden wanneer je het stoomt. Stomen is daarmee gezonder dan de groentes koken. Is dat stomen niet zo voor jou weggelegd? Dan is er gelukkig nog een andere manier waarop de vitamientjes wat behouden kunnen worden. Kook in dat geval je groenten niet langer dan nodig is én zorg ervoor dat je niet meer dan 1 tot 2 centimeter wat in de pan hebt. Groentes hoeven namelijk helemaal niet onder water te staan om gaar te worden. In het water verliezen de groentes juist hun vitamines. Des te minder water, des te minder gaat er verloren. Nog een tip: snijd je groenten niet te klein, op deze manier blijft er ook meer behouden.

Lees ook: Déze groenten en fruitsoorten kun je het beste in de maand december kopen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay