Als je een ei te lang kookt ontstaat dat grijzige laagje…
Je herkent het vast wel: je vergeet de kookwekker aan te zetten en je eieren zitten eigenlijk net te lang in de pan. Als je ze pelt en open snijd zie je dat ze aan de binnenkant donker zijn. Heel smakelijk ziet dat er niet uit, maar is het ook schadelijk? Kookfans zocht het voor je uit.
Schadelijk?
Het antwoord is eigenlijk heel simpel: Nee, dat is niet schadelijk voor je. Als je een ei te lang kookt dan ontstaat er een laagje zwavelwaterstof in het eigeel. Dat stofje reageert met het ijzer wat in het eigeel zit en daardoor ontstaat er die groenige kleur.
Waarom wordt een ei hard?
Misschien heb je je ook wel eens afgevraagd waarom eieren eigelijk hard worden als je ze kookt. Dat ligt aan de stand van de eiwitten. Bij een rauw ei zitten de eiwitten een beetje losjes in elkaar gevouwen. Op het moment dat je een ei verhit in water (dit begint al vanaf 38 graden!) dan vouwen deze eiwitten uit elkaar en vlechten ze daarna weer in elkaar. Door die nieuwe ligging worden ze vast gezet en word ei dus hard! Dit is precies hetzelfde met het kloppen van eiwitten voor bijvoorbeeld meringues.
Lees ook: Citroenpers in huis? Dan gebruik je deze waarschijnlijk je hele leven al verkeerd
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Willem Wever | Beeld: Wikimedia Commons