Desy

Vermijd deze voedingsmiddelen!

Een voedselvergiftiging wordt gekenmerkt door misselijkheid, braken, koorts en diarree. Een voedselvergiftiging kan ervoor zorgen dat je je erg ziek voelt en kan er in ernstige gevallen zelfs toe leiden dat je een maagdarmontsteking krijgt. In theorie kan ieder voedingsmiddel voedselvergiftiging veroorzaken, maar bij deze voedingsmiddelen is de kans het grootst!

Een voedselvergiftiging wordt veroorzaakt door eten dat besmet is met bacteriën of met de afvalstoffen van bacteriën, schimmels of schimmels. Wordt iemand ziek van deze organismen zelf, dan spreken we ook wel van een voedselinfectie. Veruit de meest beruchte boosdoener van een voedselinfectie is de salmonellabacterie, welke voorkomt in vlees, eieren en melk. Dat we moeten oppassen met kip weten we bijvoorbeeld, maar welke voedingsmiddelen geven daarnaast een grote kans op een voedselvergiftiging?

Oesters

Oesters zijn misschien hartstikke lekker, maar ze kunnen ook voor een voedselvergiftiging zorgen. Oesters eten namelijk alles op wat ze tegengekomen, wat jij op jouw beurt ook eet als je de oester doorslikt. Bah.

Rauwe spruitjes

Ja, wij kunnen het ook bijna niet geloven, maar er zijn mensen die rauwe spruitjes eten. Beter van niet, want door het eten van rauwe spruiten loop je het risico op onder andere salmonella en E. Coli.

Voorgesneden fruit

Superhandig, zo’n bakje met in stukjes gesneden meloen kopen in plaats van zelf eentje snijden, maar in het vervolg kun je beter zelf het proces van het fruit snijden doorlopen. Tijdens het proces waarbij het fruit gesneden wordt in een fabriek is het vatbaardere voor besmettingen.

Rauw vlees

Je kent misschien ook wel iemand (of je bent het zelf) die rustig een stuk gehakt in zijn mond stopt. Nu kan dat op zich niet zoveel kwaad (we eten immers ook carpaccio en filet americain), maar moet je wel oppassen voor een mogelijke besmetting met salmonella en E.coli.

Rauwe eieren

Niet veel mensen eten rauwe eieren (goh) maar vaak genoeg gooien we wel een ei door bijvoorbeeld het beslag van een cheesecake. Deze gerechten hoef je niet altijd te verhitten, waardoor je af en toe toch rauw ei binnenkrijgt. Rauwe eieren geven de grootste kans op een salmonellabesmetting.

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Viva | beeld: Pexels