Het voedingsmiddel bevat verschillende voor- en nadelen
Nog niet zo heel erg lang is halloumi een bekend voedingsmiddel onder de mensen. Tien jaar geleden hoorden we er niet eens iemand over, en als je ernaar vroeg werd je raar aangekeken. Toch is het voedingsmiddel de laatste jaren erg populair geworden. Maar is het ook gezond? Wij vertellen je het.
Halloumi
Halloumi is vooral erg bekend in de Mediterrane keuken, maar wordt in de Nederlandse keuken ook steeds bekender. Zo zie je het voedingsmiddel steeds vaker voorkomen op een burger en zelfs in verschillende salades. En om het nog gekker te maken: halloumi is sinds dit jaar zelfs bij de McDonalds’ in het Verenigd Koninkrijk te verkrijgen. Wow!
Traditionele kaas
Geregistreerd diëtist en medeoprichter van Field Doctor, Sasha Watkins, legt uit dat halloumi een traditionele kaas van Cyprus is. “Halloumi wordt al honderden jaren geproduceerd in Cyprus. De kaas is een mix van geiten-, schapen- en koeienmelk en gestremd met enzymen”, vertelt ze. “Het heeft een taaie, rubberachtige structuur en kan worden gegrild, gefrituurd of gebakken. Dat maakt de buitenkant knapperig.” Maar is het eigenlijk wel gezond?
Voedingswaarde
Voedingsdeskundige en diëtist Ellie Bain heeft daar het verlossende antwoord op. “Op de meeste verpakkingen van halloumi is de aanbevolen portiegrootte slechts dertig gram”, legt hij uit. “Het is goed om dat dus in gedachten te houden bij het koken.” Hieronder legt hij uit wat de voedingswaarde van een portie van dertig gram is:
- 94 calorieën.
- 74 gram vet.
- 5,1 gram verzadigde vetten (wat 26% van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is).
- 0,2 gram koolhydraten.
- 0,2 gram suiker.
- 6,6 gram eiwit.
- 0,9 gram zout (wat 15% van je dagelijkse aanbevolen inname is).
Voor- en nadelen
Nu dat duidelijk is, is het belangrijk om te weten of het eten van halloumi goed voor je is. Volgens Watkins is halloumi rijk aan eiwitten, bevat het calcium, zink, jodium en zit het vol met vitamine A. “Daarnaast is het een bron van de B-vitaminen foliumzuur, B12 en B2, waarvan bekend is dat ze de psychologische functie ondersteunen en vermoeidheid tegengaan”, vervolgt hij.
Ondanks dat er dus vele voordelen aan het eten van halloumi zit, kleven er ook wat aantal nadelen aan. Zo moet je bijvoorbeeld goed opletten hoeveel je ervan eet. “Halloumi bevat veel zout. Eén portie bevat 2,1 gram: dat is één derde van de dagelijkse hoeveelheid van zes gram”, aldus Watkins. “Mensen met een hoge bloeddruk moeten dus goed op hun zoutinname letten.” Halloumi bevat dus gewoonweg te veel zout en vet om het als ‘gezond’ te zien. Maar natuurlijk kan je het af en toe prima eten.
Lees ook: Dit is het geheim van het maken van garnalenkroketten! En lekker dat ze zijn!
Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest.
Bron: Margriet | Beeld: iStock