Maayke

Je dagelijkse hap goed kauwen kan zo zijn voordelen hebben

Sommige mensen hebben hun avondmaal binnen een paar minuten op en anderen nemen de tijd om hun eten eerst goed te vermalen door te kauwen. Maar heeft het goede kauwen nu ook meer gezondheidsvoordelen zoals vaak gesteld wordt? Dit zijn de meningen van diverse experts over het kauwen van ons eten.

Wie had gedacht dat goed kauwen zoveel gezondheidsvoordelen kon hebben!

Gezondheidsvoordelen van kauwen

Het wetenschappelijke tijdschrift Quest sprak met voedingswetenschapper Guido Camps van de Wageningen Universiteit. Camps is van mening dat kauwen goed is, maar dat het advies van minstens 36 keer malen niet per se nodig is. “Maar de voedingsstoffen in bepaalde voedingsmiddelen worden wel beter opgenomen als je de hap eerst goed fijnmaalt”, zo stelt Camps. Met name plantaardig voedsel heeft baat bij veel kauwen. “Voedingsstoffen in groenten en zaden zitten verpakt in een vliesje. Die vliezen maken het moeilijk voor je maag en darmen om het voedsel te verteren.” Aan je ontlasting is goed te zien of je je voeding goed vermaalt hebt. Is het voedsel nog intact in je ontlasting? Dan heeft je lichaam volgens Camps de kans niet benut om alle vitamines en voedingsstoffen eruit te halen.

Gewichtsverlies bij overgewicht

Daarnaast kan het goed kauwen van voedsel helpen om overwicht te voorkomen. Wanneer we meer kauwen, ontvangen onze hersenen eerder het seintje ‘vol’ te zitten. Kauw je meer, dan neemt je lichaam minder calorieën op. Uiteindelijk zal dit moeten leiden tot gewichtsverlies bij overgewicht. Onderzoekers van de Harbin Medical University in China voerden twee kauwtesten uit. Uit de eerste test is gebleken dat mensen die 40 keer kauwen tot 12 procent minder calorieën opnamen dan mensen die slechts 15 keer kauwden. In de andere test werd het bloed van de mensen onderzocht. Opvallend was dat hoe langer de mensen kauwden, hoe minder ‘ghreline’ (honger-hormoon) er in hun bloedbaan zat. Ook dit resulteert uiteindelijk in een mindere  inname van calorieën en dus in gewichtsverlies.

Voorkomt een opgeblazen gevoel

Heb je snel last van een opgeblazen gevoel? Dan kan goed kauwen ook een uitkomst bieden om dit gevoel na het eten te verminderen. Door goed te kauwen voorkom je dat je bij elke keer dat je slikt lucht inneemt. Daarnaast kan gasvorming ontstaan door onverteerde voedselresten in de dikke darm. Beide factoren kunnen verminderd worden door goed te kauwen en dus een opgeblazen gevoel voorkomen.

Gezonder en sterker gebit

De speekselproductie in je mond dat ontstaat door goed te kauwen beschermt de mond en het gebit. Speeksel spoelt de mond en voorkomt hechting van bacteriën aan de tanden en herstelt het glazuur. Daar komt bij dat speeksel de zuren uit voeding neutraliseert, waardoor het glazuuroppervlakte beter beschermd is. Kaakspieren worden daarnaast door goed te kauwen optimaal getraind, wat resulteert is een supersterk gebit. Wat willen we nog meer?

Lees ook: 4x etenswaren om je stoelgang te bevorderen

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Jan Magazine | Beeld: Pexels