Wij gaan ghee meteen proberen!
Ghee wordt steeds vaker aangeraden door foodies. Het zou hét alternatief zijn voor koken met boter en het zou zelfs even lekker, of zelfs lekkerder zijn dan traditionele bakboter. Tijd om eens op onderzoek uit te gaan en te kijken wat nu eigenlijk het verschil is tussen die twee.
Kende jij ghee al?
Wat?
Ghee is eigenlijk een bijproduct van boter. het wordt gemaakt door het uitkoken van boter. Al het vocht zal verdampen en daardoor hou je een nootachtig en geroosterde substantie over. Het is veel langer houdbaar dan roomboter. Een potje van de botervervanger is buiten de koelkast drie maanden houdbaar en in de koelkast zelfs een jaar!
Waarom?
Doordat je alle lactose eruit kookt, verteert je lijf deze vorm van vet veel makkelijker dan andere bakbotersoorten. Daarbij kan het hele hoge temperaturen aan, waardoor het uitermate geschikt is voor frituren en braden. Het zal geen schadelijke stoffen laten vrijkomen, zoals bij zonnebloemolie en olijfolie wel het geval is. Juist daardoor is is ghee veel veelzijdiger dan normale boter.
Hoe?
Als je een potje wilt kopen, zul je zien dat het best aan de prijs is. Dat zal veel mensen afschrikken, maar gelukkig is er een manier om ghee zelf te maken en het is helemaal niet moeilijk! Dit is hoe je het doet:
- Laat drie blokken boter smelten in een pan op laag vuur. Kies een pan die niet al te groot is.
- Verwijder het schuim dat op de gesmolten boter komt. Dit doe je heel gemakkelijk met een lepeltje. Gewoon voorzichtig uit de pan scheppen.
- Na veertig minuten zie je dat je boter steeds doorzichtiger wordt. Roer het even door en je zal zien dat er nog een klein beetje schuim naar boven komt. Schep dit er ook af.
- Je ghee is nu klaar. Giet het door een koffiefilter in een potje om de laatste stukjes te verwijderen . Zet je pan steeds terug op heel laag vuur, zodat je ghee niet al stolt, terwijl het koffiefilter nog niet doorgelopen is.
- Laat het afkoelen en kies waar je je ghee wilt bewaren.
Lees ook: Zes manieren om olijfolie buiten de keuken te gebruiken!
Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: purewow, paleo | Beeld: wikimedia commens, Rainer Zenz