Er zit wel degelijk verschil in!
Vervang jij ongezouten roomboter in een recept wel eens voor de gezouten variant of andersom? Het is toch écht beter om dit niet meer te doen. Wij vertellen je waarvoor de beide soorten het meest geschikt zijn.
Niet erg verantwoord
Roomboter wordt over het algemeen als vrij ongezond beschouwd. Het wordt aangeraden om het zeker niet al te vaak te consumeren. Gezouten roomboter is dan vanzelfsprekend de minst verantwoorde keuze van de twee varianten. Hoewel af en toe genieten van een beetje roomboter dus geen kwaad kan, adviseert Het Voedingscentrum om te gaan voor alternatieven als halvarine en margarine wanneer je dagelijks boter eet. Ook bij het bakken kun je ervoor kiezen om margarine te gebruiken, al kan dit er wel voor zorgen dat je baksel een stuk minder smeuïg wordt.
Gezouten roomboter
Voor de liefhebbers van een zoutige smaak, biedt gezouten roomboter een uitkomst. Het smaakt heerlijk op een (stok)broodje, zowel met als zonder beleg. Ook op een plak paas- of kerststol komt gezouten roomboter helemaal tot z’n recht. Deze botervariant dient als basis voor pastasauzen en kruidenboter en is een ware toevoeging aan gegrilde groenten of vlees uit de oven. Van sappige maïskolven tot smaakvolle aardappelpuree, gezouten roomboter zorgt nét voor die extra touch.
Bovendien is gezouten roomboter perfect voor in baksels zoals koekjes, taarten en pannenkoeken. Hoewel dit door thuiskoks vaak vaste prik is, hebben professionele chef’s echter hun twijfels bij het gebruik van gezouten roomboter in baksels. De reden? Het zoutgehalte varieert per merk boter, wat het moeilijk maakt om precies in te schatten hoe zout het eindresultaat zal zijn. Daarom verkiezen chefs vaak ongezouten boter boven gezouten boter. Hier kunnen ze een nauwkeurig afgemeten hoeveelheid zout aan toevoegen voor een perfect gebalanceerde smaak.
Ongezouten roomboter
Ongezouten roomboter kan eigenlijk in alle bereidingen wel gebruikt worden. Door de neutrale smaak, is het een veelzijdige keuze. Het voordeel van ongezouten boter zit hem in de mogelijkheid om de hoeveelheid zout in je gerecht volledig in eigen hand te hebben. Gezouten roomboter kun je, als het echt niet anders kan, vaak alsnog wel gebruiken in een recept dat ongezouten boter vereist. Het is de kunst om dan gewoon een stuk minder zout aan het gerecht toe te voegen, aangezien dat zich al in de roomboter bevindt.
Lees ook: Dít is de reden dat je vaak een glaasje water bij de koffie krijgt
Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: MAX Vandaag | Beeld: Adobe Stock