redacteur

Zo behoudt de aardappel zijn voedingsstoffen

Wij zijn groot fan van zoete aardappel. Voor de frietjes kun je ons zelfs midden in de nacht wakker maken. En dat de groente ook nog eens erg gezond is, is natuurlijk helemaal mooi meegenomen! Zoete aardappel bevat veel belangrijke voedingsstoffen als vitamines, ijzer, zink en nog een boel anderen. Deze stoffen wil je natuurlijk het liefst zo veel mogelijk behouden tijdens het bereiden van je eten. Maar hoe kun je hem dan het beste klaarmaken?

Zo gaan de vitamines in de aardappel niet verloren tijdens de bereiding.

Zoete aardappel

Zoete aardappel is een ontzettend veelzijdig product. Je kunt ze poffen, bakken, koken, pureren of er zoete aardappelfrietjes van maken. Daarnaast kun je hem natuurlijk ook verwerken in allerlei zoete baksels, zoals in dit brood met limoenglazuur is gedaan.

Voedingswaarden

Voor welke vorm je het beste kunt kiezen zodat de zoete aardappel zijn voedingswaarden niet verliest? Koken of stomen, zo meent wetenschapper Michael Greger. Dan blijven de antioxidanten het best bewaard. Als je de aardappel bakt of roostert, gaan de moleculen sneller kapot.

Koken of stomen

Wanneer je zoete aardappel kookt of stoomt, gaat het zetmeel binden, waardoor de voedingsstoffen beter worden opgenomen. Ook kunnen de koolhydraten hierdoor sneller in de darmen worden verteerd, wat positief is voor je bloedsuikerspiegel.

Lees ook: Kapsalon-liefhebbers opgelet: probeer nu de kipsalon met zoete aardappel en Griekse yoghurt!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: ELLE Eten, Libelle | Beeld: Videostill