‘Het is een fabel dat gezond eten duur is.’
Tegenwoordig lijkt het alsof een gezonde levensstijl alleen mogelijk is wanneer je flink wat centen op je rekening hebt staan. Verse blauwe bessen, bijzondere noten en zaden en allerlei vergeten groenten vinden we in recepten terug. Supergezond, maar voor de meeste mensen vrijwel niet te betalen zijn. Wanneer je niet zoveel te besteden hebt óf je dagelijks een maaltijd voor een heel gezin op tafel moet zetten, dan zal je dit soort ingrediënten moeten skippen. En dat is helemaal niet erg! Want er zijn zoveel andere manieren om gezond te eten, zonder dat je er persoonlijk failliet aan gaat.
Wij geven je 7 tips!
1. De goedkope variant
Voor de meeste producten in de supermarkt kan je het beste de goedkoopste variant kiezen. Zo is het goedkoopste volkoren brood net zo volkoren als de dure variant van de bakker. Kies voor de groente- en fruitsoorten die seizoensgebonden zijn. Daarnaast is er ook niks mis met de diepvriesvarianten!
2. Aandacht
Vaak zijn er binnen grote gezinnen een aantal recepten die wekelijks opnieuw gemaakt worden. De tip: probeer eens wat nieuwe gerechten uit. Zo leer je nieuwe dingen maken en kun je gemakkelijker inspelen op de aanbiedingen van de week in de supermarkt. Probeer bijvoorbeeld kant-en-klare pakjes zelf na te maken. Sla een aantal kruidensoorten in, zodat je die meerdere keren kan gebruiken.
3. Bijna vegetarisch
Veel Nederlanders kunnen niet zonder een stukje vlees op hun bord. Onhandig, want dit is vaak het meest dure ingrediënt. Probeer dit stukje vlees af en toe eens weg te laten en te kiezen voor eieren of peulvruchten. Probeer daarnaast één keer in de week vis te eten, bijvoorbeeld tonijn uit blik. Zo krijg je de vetten en eiwitten die je nodig hebt wel binnen.
4. Kies de kraan
Vruchtensappen, smoothies, eiwitdrankjes en kokoswater: ze zouden ontzettend goed voor je lichaam moeten zijn. Allemaal leuk en aardig, maar je portemonnee wordt hier minder blij van. Hou het lekker bij kraanwater en thee. Deze dranken zijn minstens zo goed voor je lichaam.
5. Koopjes
Check de folders en sla vervolgens je slag. Door een extra rondje langs verschillende supermarkten te fietsen, zal je flink wat geld besparen. Vergeet niet om aan het eind van de dag langs de markt te fietsen, aangezien veel groente- en fruitsoorten hier voor een spotprijsje verkocht worden. Handig!
6. Eet genoeg
Eet een goed ontbijt, een stevige lunch en een vullend diner. Wanneer je genoeg gezonde voedingsmiddelen tijdens deze drie belangrijke maaltijden binnenkrijgt, zal je minder snel geneigd zijn om een snackje te verorberen. Extra tussendoortjes zijn niet goedkoop en vaak allesbehalve gezond. Kies als ontbijt bijvoorbeeld voor havermout, ga voor een lunch van brood met pindakaas en in de avond voor een stamppot. Wedden dat je goed vol zit?
7. Niet altijd de goedkoopste
Dit klinkt raar, maar kies niet altijd de goedkoopste variant. Rundergehakt is een stuk duurder dan varkensgehakt, maar wel een stuk minder vet. Daarnaast bevat een duurdere margarine meer onverzadigd vet dan een goedkope variant en is daardoor een stuk gezonder. Probeer deze producten met mate te nemen, zodat je niet te diep in de buidel hoeft te tasten.
Lees ook: Zo maak je kant-en-klare hummus uit de supermarkt een stuk lekkerder
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: AD | Beeld: Unsplash