Soms kun je een geopende wijnfles wel een maand bewaren!
Een geopende wijnfles gaat niet altijd gelijk leeg en soms blijft hij dan best een tijdje in de koelkast staan. Bij velen is echter niet bekend hoelang zo’n geopende wijnfles nou eigenlijk goed blijft in de koelkast. Vaak doen we het op gevoel, maar er is daadwerkelijk een richtlijn voor!
Voortaan drink jij je wijn altijd op tijd op!
Oxidatie
Allereerst is het handig om te weten waarom wijn bederft. Dit komt door een proces dat ‘oxidatie’ heet. Bepaalde stoffen in de wijn hechten zich dan aan zuurstof dat erbij komt als je de wijnfles opent. Dit zorgt voor slechtere samenstelling en daardoor ontstaat die zure azijnachtige geur. Niet hetgeen dat je wilt ruiken als je je favoriete wijn weer opendraait. Je kunt dit proces gelukkig vertragen door alle wijn altijd in de koelkast te bewaren na opening. Het maakt dan niet uit of de wijn rood, wit of roze is.
Houdbaarheid
Men zegt vaak dat wijn altijd maar twee of hooguit drie dagen houdbaar is na opening, maar dat is niet waar. Als je dit aanhoudt zit je altijd goed, mits je de wijn in de koelkast bewaart!
- Rode wijn kun je het beste binnen twee dagen opdrinken, tenzij je een hele dure en goede wijn hebt staan. Dan kan een dagje langer ook.
- Droge en halfzoete witte wijn en rosé is na vier dagen niet zo lekker meer. Probeer het voor die tijd te consumeren.
- Mousserende wijnen (dus met koolzuur) kun je het beste meteen opdrinken. De koolzuur verdwijnt na opening en dan is hij de tweede dag gewoonweg niet zo lekker meer.
- Zoete, witte wijnen kun je wat langere bewaren, namelijk ongeveer vijf dagen. Daarna raden we het af.
- Ben je niet zo’n snelle drinker? Kies dan liever voor Port of Sherry. Deze soorten zijn tot een maand na opening nog prima te drinken!
Lees ook: Huh? Wij drinken rode wijn blijkbaar altijd al verkeerd, zó moet het echt!
Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Gatsby | Beeld: pxhere