Zo lang is wijn nog houdbaar na het ploppen van de kurk
Oké, we geven het gelijk toe: bij ons gaat een fles wijn na het openen meestal dezelfde avond nog leeg als we met een gezelschap zijn. Slechts een enkele keer komt het voor dat we wijn overhouden: na een feestje bijvoorbeeld, of nadat we visite hebben gehad die maar één glaasje heeft gedronken. Dan is het zonde om die bijna volle fles door de gootsteen te spoelen, toch? Maar hoe lang kun je de wijn dan nog bewaren? Wij zochten het voor je uit.
Rood, wit, mousserend: hoe lang wijn houdbaar is, hangt af van de soort.
Zuurstof
Zodra je een fles opent, komt er zuurstof bij de wijn en zal deze gaan oxideren (er ontstaat een chemische reactie). Dit heeft invloed op de wijn zelf, alhoewel dat proces bij de ene wijn sneller gaat dan bij de andere. Hieronder is per wijn te vinden hoe lang je een geopende fles kunt bewaren.
1. Witte wijn
Witte frisse wijn is vaak het lekkerst op de eerste dag dat je de wijn opent. Een dag later is vaak al te merken dat de smaken wat zwakker zijn geworden. Voor witte wijn geldt dan ook dat je een geopende fles 1 dag kunt bewaren. Let wel op: als het om een wijn gaat met hoge zuren (zoals een Riesling), dan is de fles weer wat langer houdbaar. In dit geval zo’n twee tot drie dagen. Over het algemeen kun je wijnen van koelere klimaten langer bewaren na het openen dan wijnen uit warmere gebieden. In alle gevallen is het belangrijk om de fles met de kurk erop in de ijskast te zetten!
2. Rode wijn
Des te meer zuren en tannines (een stof die zorgt voor het stroeve mondgevoel) een rode wijn bevat, des te langer is de wijn houdbaar. Lichte rode wijnen kun je het beste binnen een dag of twee opdrinken. Stevige rode wijnen blijven iets langer goed, zo’n drie tot vier dagen. In sommige gevallen worden ze zelfs lekkerder als je ze een paar dagen na het openen drinkt! Een tip: door geopende flessen rode wijn in de ijskast te bewaren, blijven ze langer goed!
3. Bubbels
Enkele haast is geboden als het om mousserende wijnen gaat. De bubbels zijn namelijk het mooiste direct na het knallen van de kurk. Ook hierbij bestaan kleine verschillen. Zo kun je Champagne en Cava net iets langer bewaren dan bijvoorbeeld een Prosecco, door de manier waarop de bubbels zijn gemaakt.
4. Zoete wijn
Zoete wijnen zijn over het algemeen wel enkele dagen houdbaar, zonder dat ze de mooie smaken en geuren verliezen. Er zijn ook versterkte zoete wijnen, zoals Port, Sherry en Madeira. Deze wijnen zijn na het ploppen van de kurk nog iets langer te bewaren. Let wel op dat je ze op een koele, droge plek neerzet.
Lees ook: Waarom je geen extra peper over je eten moet doen in een restaurant
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: ELLE eten | Beeld: Pixabay