Sabine

Hoeveel saus eet jij?

Een hele fles ketchup hebben de meeste huishoudens niet binnen een week al soldaat gemaakt. Zo’n fles wordt na opening dus weggezet en weer tevoorschijn getoverd wanneer een maaltijd vraagt om een royale klodder ketchup. Maar hoe lang kun je de ketchup eigenlijk bewaren? En hoe lang zijn alle andere sauzen na opening eigenlijk houdbaar? 

Hoe lang staan geopende flessen saus bij jou in de koel- of voorraadkast?

Sauzen

In veel huishoudens vind je wel halfvolle flessen met saus. De sauzen zijn heerlijk, maar kun je ze nog wel nuttigen als ze al enige tijd geopend zijn? En maakt het nu écht zoveel uit of je bepaalde sauzen in de koelkast bewaart of gewoon in de voorraadkast? Blijkbaar wel. Zo kun je sommige sauzen nog maar een maand bewaren als je ze geopend in de voorraadkast zet. De koelkast verlengt de houdbaarheidsduur gelukkig wel met enkele maanden. Hoe het per saus zit? Hieronder geven we je hier de richtlijnen voor. 

Notitie: gekochte sauzen bevatten vaak allerlei conserveringsmiddelen. Maak je zelf een saus? Negeer onderstaande richtlijnen dan en bewaar je zelfgemaakte saus niet te lang in de koelkast. 

Barbecuesaus:

Ongeopend: 12 maanden houdbaar
In koelkast, na opening: 4 maanden houdbaar
In voorraadkast, na opening: 1 maand houdbaar

Cocktailsaus:

Ongeopend: 12 maanden houdbaar
In koelkast, na opening: 6 maanden houdbaar
In voorraadkast, na opening: 1 maand houdbaar

Chilisaus:

Ongeopend: 12 maanden houdbaar
In koelkast, na opening: 6 maanden houdbaar
In voorraadkast, na opening: 1 maand houdbaar

Ketchup:

Ongeopend: 12 maanden houdbaar
In koelkast, na opening: 6 maanden houdbaar
In voorraadkast, na opening: 1 maand houdbaar

Chutney:

Ongeopend: 12 maanden houdbaar
In koelkast, na opening: 1 tot 2 maanden houdbaar

Mayonaise:

Ongeopend: 3 maanden
In koelkast, na opening: 2 maanden
In voorraadkast, na opening: 2 maanden

Mosterd:

Ongeopend: 12 maanden
In koelkast, na opening: 12 maanden
In voorraadkast, na opening: 1 maand

Saladedressings:

Ongeopend: 12 maanden
In koelkast, na opening: 3 maanden
In voorraadkast, na opening:

Salsa:

Ongeopend: 12 maanden
In koelkast, na opening: 1 maand

Lees ook: Rood, wit of bubbels: zo lang kun je een geopende fles wijn bewaren

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Unsplash