Renée Bootsma

Dit is hoe het zit.

Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende soorten uien. Zo is de rode ui favoriet in koude bereidingen omdat hij zoeter smaakt dan een ‘normale’ gele ui, en ook een sjalot heeft weer een unieke smaak. Maar hoe komt het eigenlijk dat sjalotten en gele uien zo verschillend zijn? 

Familie van de look

Eigenlijk zijn sjalotten helemaal geen uien. Ze groeien namelijk net als knoflook in kleine bolletjes aan elkaar in een tros. Gele ui groeit daarentegen los van elkaar, alleen. Eigenlijk is het ook helemaal niet zo gek dat sjalotten net als knoflook in een tros groeien, het is namelijk ook familie van de look.

Smaak

Niet alleen groeien de uien en sjalotten anders, ze smaken ook allebei anders. Rauw kan een sjalot aardig pittig zijn, maar wanneer je een sjalot bakt, wordt hij juist zoet. Dit komt doordat de sjalot dan karamelliseert. Een rauwe gele ui kan ook sterk smaken, maar is een stuk gangbaarder dan een rauwe sjalot. Denk bijvoorbeeld maar aan een frikandel speciaal, een haring of een patatje oorlog.

Structuur en kleur

Ook de structuur verschilt met die van een gele ui. Een sjalot is kleiner en langwerpiger dan een gele ui. De laagjes zijn kleiner, waardoor je een sjalot gemakkelijker in kleine stukjes kunt snijden dan een gele ui. Daarnaast verschilt de kleur ook een beetje. Een gele ui is aan de buitenkant geel, zoals de naam al doet vermoeden. Van binnen is de gele ui vaak wit. Een sjalot heeft vaak een lichte paarsachtige kleur. Binnenin is de sjalot wit, maar ook hier komt af en toe nog een beetje paars voor.

Gele ui of sjalot vervangen

Even geen gele ui in huis, maar wel een sjalot? Dan kun je deze twee prima met elkaar vervangen. Voor één grote gele ui kun je drie sjalotten gebruiken. Andersom geldt dat ook: staat er één sjalot in het recept? Gebruik dan 1/3 van een grote gele ui.

Lees ook: Welke ui kun je het beste gebruiken voor welk gerecht?

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes, Max Vandaag | Beeld: Adobe Stock