Toch wordt de kaas wel verkocht als Italiaanse Parmezaanse kaas
Sta je voor het gekoelde kazen-schap en ben je op zoek naar een Parmezaanse kaas? Dan zijn de opties vaak eindeloos. De Italiaanse namen op de verpakkingen verschillen vaak en we hebben vaak geen idee welke optie nu het beste is. De Keuringsdienst van Waarde zocht voor zijn kijkers uit welke kazen nu eigenlijk écht behoren tot Parmezaanse kazen.
Wat blijkt? De Italiaanse Parrano behoort helemaal niet tot een Parmezaanse kaas!
Parrano kaas
In het tv-programma Keuringsdienst van Waarde zoekt de cast uit welke Italiaanse kazen nu eigenlijk écht tot Parmezaanse kaas behoren. Wanneer we in het koelschap kijken vinden we veelal de Parmigiano Reggiono, Grana Pandano en de Parrano kazen. De eerste twee soorten zijn ook in blokken te vinden, maar de Parrano? Die zijn in de supermarkten alleen in de geraspte variant verkrijgbaar. Hoe kan dit eigenlijk?
Italiaanse kazen
Na enig onderzoek komt aan het licht dat Parrano helemaal niet bekend is in Italië! Sterker nog, de Parrano kaas wordt gewoon hier in ons eigen land geproduceerd. Er zit dus een duidelijk verschil tussen Parmigiano Reggiono of Grana Pandano en de Parrano. Volgens de Italianen heeft dit vooral te maken met de melk die gebruikt wordt voor de kazen. De koeien waar de melk vandaan komt eten specifiek voer en leven op een bepaald grondgebied dat ervoor zorgt dat de smaakaroma’s worden toegevoegd aan Parmigiano Reggiono of Grana Pandano. De Nederlandse Parrano wordt van Nederlandse koeienmelk gemaakt en volgens de fabrikant wordt een bepaald zuurseltje toegevoegd om het de specifieke zoute Parmezaanse smaak te geven.
Rijping
Daarnaast zit er nog een groot verschil in de rijping van de kaassoorten. Zo worden Parmigiano Reggiono of Grana Pandano gemiddeld 12 tot 24 maanden gerijpt. De Parrano kaas daarentegen ligt gemiddeld zo’n 20 weken te rijpen voordat het verwerkt en geraspt wordt voor de supermarktverpakkingen. Een groot verschil dus, waarvan wij geen idee hadden!
Benieuwd naar de volledige uitzending van De Keuringsdienst van Waarde? Klik dan hier.
Lees ook: Oeps: we bewaren kaas blijkbaar helemaal verkeerd!
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Keuringsdienst van Waarde | Beeld: Videostill