We verklappen alvast: op de korte termijn heb je waarschijnlijk nog geen kweekvlees op je bord
Misschien heb je al weleens iets gehoord over kweekvlees. Steeds meer bedrijven zijn namelijk bezig met de ontwikkeling ervan. Maar hoe wordt dit eigenlijk gemaakt, en belangrijker nog: gaat dit op de korte termijn het reguliere vlees vervangen?
Kweekvlees de toekomst?
Kweekvlees wordt gemaakt door stamcellen met een prik uit het lichaam van een levend dier te halen. Deze cellen zetten kweekvleesproducenten in het laboratorium om in spier- en vetcellen. De dieren hoeven hiervoor dus niet geslacht te worden, maar het vlees smaakt wel hetzelfde als regulier vlees. Veel mensen zien kweekvlees daarom als de toekomst. Toch is het onwaarschijnlijk dat we op de korte termijn allemaal kweekvlees eten. En daar zijn twee belangrijke redenen voor: het is relatief duur én er zijn twijfels over de milieuvriendelijkheid ervan.
Duur proces
Voordat kweekvlees echt verkocht gaat worden, moet het eerst een stuk betaalbaarder zijn. De prijs ligt nu namelijk nog rond de 100 euro per kilo. Dat is veel, maar al wel een stuk minder dan de prijs van de eerste kweekburger in 2013. Die kostte namelijk 250.000 euro. De gewenste prijs is 5 euro per kilo, maar om dat doel te halen is er nog een lange weg te gaan. De productie van kweekvlees is namelijk ingewikkeld en daarom duur.
Milieuvriendelijkheid
Kweekvleesproducenten stellen dat het proces van het maken van kweekvlees milieuvriendelijker is dan het proces van het maken van regulier vlees. Een Amerikaanse studie zet hier echter vraagtekens bij. Om de stamcellen van het dier om te zetten in vlees zijn namelijk groei- en voedingsstoffen nodig. Bij de productie van deze stoffen komen veel broeikasgassen bij. Kweekvlees is dus diervriendelijker dan regulier vlees, maar of het ook milieuvriendelijker is, is nog maar de vraag.
Lees ook: Voorgesneden groente en fruit: 3 redenen waarom je dit beter niet kan kopen
Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Max Vandaag | Beeld: Adobe Stock