Het staat misschien vrolijk, maar om deze reden is het niet handig om te doen
Een schaal die tot de nok toe gevuld is met kleurrijk fruit op je eet- of keukentafel. Een vrolijk gezicht, dat zeker. Maar wist je dat al je fruit bij elkaar leggen in een fruitschaal ook heel nadelig kan uitpakken voor je vitaminevoorraad? Wij vertellen je waarom!
Gas
Sommige fruitsoorten kun je gerust onrijp kopen. Bananen, bijvoorbeeld. Zo’n tros groene boomerangs koop je dan niet om direct op te eten, maar laat je liggen tot ze geel en zoet zijn. Het proces waardoor dit fruit nog ‘narijpt’, komt door de productie van een bepaald gas: ethyleen. Andere voorbeelden van fruitsoorten die dit gas produceren en thuis langzaam rijper worden, zijn appels, abrikozen, kiwi’s, mango’s, peren, perziken en pruimen.
Waarom niet samen bewaren?
Alleen fruit steekt elkaar aan. Daar bedoelen we mee dat het gas van bijvoorbeeld een rijpe banaan ook andere vruchten bereikt en deze dus ook sneller laat rijpen. Eén zo’n gele kromme jongen met bruine vlekjes kan er zo voor zorgen dat je in rap tempo moet beslissen wat je met al die zachte kiwi’s of perziken gaat doen. Kortom, niet altijd even handig om alles bij elkaar in één schaal te leggen.
Gebruik het in je voordeel
Het gas ethyleen is hier duidelijk de boosdoener. Maar bedenk dat je dit proces ook in je voordeel kunt gebruiken. Een rijpe perzik bij een groene tros bananen leggen als je ze op korte termijn wilt oppeuzelen, doet namelijk wonderen. Het gas is dus niet alleen maar vervelend.
Fruit dat tegen het gas kan
Ook handig om te weten: niet alle fruitsoorten reageren even sterk op het gas. Druiven en watermeloenen maken het zelf niet of nauwelijks aan, maar worden er wel sterk door beïnvloed. Ananas, bessen en kersen zijn daarentegen nauwelijks vatbaar voor ethyleen. Deze vitaminebommen kun je daardoor zorgeloos bij je andere fruit bewaren.
Lees ook: Dit zijn de 5 makkelijkste soorten fruit om in je tuin te groeien
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Libelle | Beeld: Pexels, Denise H.