Houdbaarheid
Dit doen producenten om ervoor te zorgen dat het fruit in het blik langer goed blijft, het is immers niet voor niets zo lang houdbaar. Pas vooral op bij de woorden ‘op siroop’, dit betekent al helemaal een grote lading suiker. Hetzelfde verhaal geldt voor gedroogd fruit: er gaan veel vitaminen (waaronder alle vitamine C) verloren doordat het fruit gedroogd wordt met hoge temperaturen en ook hieraan wordt een flinke schep suiker toegevoegd om het fruit ook als het gedroogd is een zoete smaak te geven. Je hoeft de producten natuurlijk niet helemaal te mijden, maar mocht je een beetje op je suikerinname letten dan kun je beter vers fruit kopen!
Chemische stoffen
Naast de nogal schokkende suikerconcentratie, gaat er nog iets in ingeblikt fruit dat je liever niet wilde weten: allerlei chemicaliën. Is het je weleens opgevallen dat de mandarijntjes uit blik zo mooi schoon zijn? Alle velletjes zijn verwijderd, iets wat je zelf nooit voor elkaar krijgt. Dit komt omdat de partjes mandarijn in de substantie natronloog worden geweekt. Deze bijtende stof zit ook in gootsteenontstopper. Het lost organische stoffen op. De mandarijntjes liggen er lang genoeg in dat de velletjes oplossen, maar het vruchtvlees zelf behouden blijft. Daarna worden de mandarijntjes geneutraliseerd met zoutzuur, waardoor ze veilig te eten zijn. Maar een fijn idee is het niet…
In dit filmpje wordt het proces uitgelegd:
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Voedingscentrum | Beeld: Alibaba
Pagina 2/2