Zo maak jij je snack-attack toch wat verantwoorder
Heel veel mensen houden van frituren op z’n tijd. Toch willen we ook gezonder worden en dat is dan wel erg lastig. Om dat je wat makkelijker te maken heeft Kookfans deze minihandleiding geschreven. De snacks met de minste calorieën en de beste olie. Zo hoef jij je toch iets minder schuldig te voelen.
Soort snack | Aantal Kcal per stuk |
Bitterbal | 36 |
Kipnugget | 46 |
Vlammetje | 56 |
Aardappelkroketje | 67 |
Kaassouffle | 144 |
Kroket | 151 |
Frikadel | 163 |
Kipcorn | 200 |
Groenteburger | 226 |
Bamibal | 233 |
Picanto | 270 |
Frikadel Speciaal | 327 |
Mexicano | 337 |
Aardappelschijfjes (150 gram) | 67 |
Loempia met kip | 376 |
Raspatat (150 gram) | 445 |
Patat (150 gram) | 450 |
Patatje oorlog | 690 |
Let als je gezonder bezig wilt zijn ook goed op in welk frituurvet je frituurt. Niet elk frituurvet is even geschikt.
- Olijfolie wordt vaak genoemd als een hele gezonde oliesoort. Dat is het ook, tenzij je het gaat gebruiken in de frituur. Er ontstaan veel transvetzuren die je lichaam niet meer kan afbreken en dat kan op termijn kankerverwekkend zijn.
- Bij zonnebloemolie komen ook kankerverwekkende stoffen vrij. Acrylamide is de stof die bij zonnebloemolie vrijkomt naar mate het hoger verhit wordt. Hoe heter het wordt des te meer er van deze stof ontstaat. Frituren is dan ook zeker niet aan te raden.
- Arachideolie, ofwel pindaolie, wordt ook veel gebruikt en is gezonder dan olijfolie. Toch is het nog niet de beste keuze.
- Kokosolie is de absolute winnaar op het gebied van frituren. Deze oliesoort verandert niet van structuur en er komen geen gekke stoffen vrij.
Dit bericht nog een keer lezen? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: dieetvandaag, eten-en-drinken | Beeld: Pixabay