4. Ongedierte infectie
Alles dat op een winkelvloer of in een fabriek wordt blootgesteld, loopt het risico in contact te komen met ongedierte als bijvoorbeeld muizen of ratten. Meestal wordt voedsel voldoende beschermd door de verpakking om ervoor te zorgen dat er geen schade wordt aangericht. Maar met blikjes is dit een ander verhaal. Hoewel verhalen op het internet over het oplopen van dodelijke leptospirose die je kunt krijgen van rattenurine, sterk overdreven zijn, is het duidelijk geen goed idee om iets te drinken dat mogelijk is blootgesteld aan ongedierte. Eerst maar even je blikje frisdrank goed afspoelen dus!
5. Misselijkheid
Denk aan de reis die een aluminium blikje maakt voordat het je mond bereikt. Gemaakt in een fabriek, gevuld met vloeistof, verzegeld, doorgegeven van hand tot hand voordat het in het schap belandt en tot het uiteindelijk wordt gekocht door een nietsvermoedende klant. Wie weet wat er mogelijk allemaal op het aluminium ligt voordat je je lippen eromheen wikkelt? Om dit te bewijzen besloot een televisiestation in Texas in 2013 willekeurig enkele blikjes te testen. Ze vonden onder andere bewijs van stenotrophomonas maltophilia, pseudomonas luteola en enterobacter cloacae-infectie, die allemaal verschillende ziekten kunnen veroorzaken.
Natuurlijk heb je in de meeste gevallen niets te vrezen als het om je geliefde frisdrank gaat. Veel van de insecten die schade kunnen aanrichten, kunnen worden weggespoeld met een snelle spoeling onder de kraan. Desalniettemin loont het om bewust te zijn van de risico’s van ingeblikte dranken.
Pagina 2/2
Lees ook: Dit is de reden waarom je de draadjes van een banaan wél moet opeten
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Twisted | Beeld: Pexels, fotomontage