Maayke

Dit is niet bepaald smakelijk…

Er kan niets zo verfrissend zijn als het openen van een koud blikje frisdrank en er een flinke slok uit nemen. Hoewel we inmiddels weten dat zo’n drankje vol zit met suikers, weerhoudt het ons niet om af en toe te genieten van een blikje frisdrank. Ben jij iemand die rechtstreeks vanuit het blikje drinkt? Dan hebben we slecht nieuws voor je, want na het lezen van de volgende punten drink je waarschijnlijk niet meer rechtstreeks uit het blikje.

Hier zijn enkele redenen waarom je nooit frisdrank uit het blikje zou moeten drinken.

1. De smaak

Het is misschien niet de meest ernstige reden om een blikje te vermijden, maar er zijn sterke aanwijzingen dat aluminium de smaak van de frisdrank nadelig kan beïnvloeden. Microscopische gaten in de beschermende lak die de binnenzijde van een blik bedekken, kunnen de smaak van de drank enigszins veranderen, waardoor het een metaalachtige krijgt. Onze tongen zijn ook bijzonder gevoelig voor metaal, waardoor deze smaak versterkt wordt. Iedereen die niet van een metalen smaak geniet, wordt geadviseerd om de frisdrank gewoon uit een glas te drinken.

2. E-Coli

Hoewel de overgrote meerderheid van ingeblikte dranken volkomen veilig is, kunnen er risico’s van verontreiniging plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan het aantal handen dat het blikje heeft aangeraakt voordat het in jouw winkelmandje terecht is gekomen. Deze bevinding werd in 2017 bewezen door het tv-programma ‘The Doctors’. Met een selectie van blikken frisdrank van benzinestations, verkoopautomaten en supermarkten voerde een team meerdere tests uit om vast te stellen wat er misschien wel op de loer zou kunnen liggen. De resultaten waren alarmerend. Ondanks dat de meeste blikken schoon waren, bleken er ook een aantal besmet te zijn met E-colibacterie. Deze bacterie kan diarree, ademhalingsmoeilijkheden en longontstekingen veroorzaken.

3. BPA

Een veelgebruikt ingrediënt in plastic flessen, Bisphenol A, ook wel bekend als BPA, is mogelijk een van de meest gevaarlijke stoffen die in een frisdrank kan zitten. Hoewel veel fabrikanten probeerden het geleidelijk eruit te halen nadat werd vastgesteld dat het hormoononevenwichtigheden veroorzaakte, is de verbinding nog steeds een belangrijk onderdeel in aluminium blikjes. Een studie van de American Heart Association in 2014 onthulde dat BPA uit blikjes verantwoordelijk kan zijn voor een verhoogde bloeddruk en hartziektes.

Lees op de volgende pagina de mogelijke gevaren van onder andere ongedierte als muizen op aluminiumblikjes drinken.

Pagina 1/2