Deze ongelukjes hebben ons veel opgeleverd
Ook op het gebied van eten zit een ongeluk soms in een klein hoekje. Je kunt zomaar ineens iets laten vallen of ergens te lang niet naar kijken en het gaat helemaal mis. In deze drie gevallen was dat echter niet erg, want het heeft ons lekkere hapjes opgeleverd. Eind goed, al goed dus!
Chocoladeganache
Hoewel in Zwitserland vaak wordt beweerd dat patissiers al honderden jaren ganache gebruiken in hun truffels, wordt in Frankrijk een heel ander verhaal verteld. Daar doet namelijk het verhaal de ronde dat de assistent van een patissier per ongeluk een bak chocolade en een bak room bij elkaar gooide. De patissier werd kwaad en noemde de assistent ‘un ganache’, wat vrij kan worden vertaald naar ‘sukkel’. Uiteindelijk kwamen ze er echter achter dat de combinatie van room en chocolade juist heel passend en lekker is. Een echt geluk bij een ongeluk dus!
Waterijs
De elfjarige Frank W. Epperson stak in 1905 een mengstokje in een bak met water en sodawater-poeder. Hij vergat het experiment en liet het ‘s nachts buiten staan. Toen hij de volgende dag weer naar de stokjes keek, was het watermengsel bevroren. Een aantal jaar later vroeg hij patent aan op het nachtelijke ongelukje. Het waterijsje was geboren.
Chocolate chip cookies
Ruth Wakefield vond in 1903 per ongeluk de chocolate chip cookie uit. Ze maakte altijd al chocoladekoekjes, maar bleek op een dag geen bakchocolade meer in huis te hebben. In plaats daarvan koos ze voor een chocoladereep van het merk Nestlé, op hoop van zegen. In tegenstelling tot wat Ruth wilde, smolt de chocoladereep niet. Hij bleef in het deeg achter in kleine brokjes. Zo komen we dus aan de bekende chocolate chip cookies!
Lees ook: Voedselvergiftiging voorkomen? Wij delen de beste tips
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Favor Flav | Beeld: Unsplash, Jarritos Mexican Soda