Redactie Kookfans

We houden van drop, maar is dat wel zo verstandig?

Nederlanders eten gemiddeld per jaar zo’n twee kilo drop. Hiermee zijn we wereldwijd gezien één van de grootste fans van het goedje. Sommige mensen zeggen wel eens gekscherend dat zij ‘verslaafd’ zijn aan de donkere lekkernij, maar zit daar een kern van waarheid in? Dit is hoe het zit!

Drop-verslaving

Om maar direct met de deur in huis te vallen: drop kan inderdaad verslavend zijn. Dat komt door het stofje glycyrrhizinezuur. Dit is een zoetstof die afkomstig is uit zoethout – en laat dat nu net één van de belangrijkste smaakmakers van de lekkernij zijn. Dropbedrijf Concorp legde aan Nemo Kennislink uit dat er drie belangrijke vormen zijn van zoethoutwortel. Zo is er de gemalen variant in poedervorm. Ook gebruikt de dropfabrikant een zoethoutwortelextract die zowel beschikbaar is als poeder en als vloeistof.

Kortom: zoethoutwortel en glycyrrhizinezuur zijn in drop maar moeilijk te mijden.

Gevaarlijk?

Maar is het dan ook echt belangrijk dat je oplet op hoeveel drop je eet? Als we de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit (FDA) moeten geloven wel. Zij hebben al eens een officiële waarschuwing uitgegeven over de populaire snack. Zo waarschuwen zij dat ongeveer twee dropjes per dag over een periode van twee weken al risico’s voor de gezondheid kan opleveren. Het glycyrrhizinezuur zorgt namelijk dat je vocht vasthoudt en je bloeddruk omhooggaat.

Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid, zegt tegen RTL Nieuws dat de waarschuwing van de FDA ‘wat overdreven’ is, volgens hem. “Dan zouden de Nederlandse ziekenhuizen vol moeten liggen”, aldus Seidell.

Gezondheid

Toch klopt het inderdaad wel dat er wat risico’s zitten aan een overdosis drop. “Als je chronisch veel drop eet, kan dat leiden tot een hoge bloeddruk en dat is weer de grootste oorzaak van hartinfarcten en hersenbloedingen”, stelt Seidell.

Hierom geldt dat mensen van veertig jaar en ouder wel een beetje moeten opletten op de hoeveelheid drop die zij eten. Onder de veertig kan een handje drop per dag meestal geen kwaad. Maar heb je een hoge bloeddruk? Wees dan niet verbaasd als je huisarts vraagt hoeveel drop je eet.

Lees ook: Nederlandser kan haast niet: zo maak je zelf drop!

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Max Vandaag, Nemo Kennislink | Beeld: Unsplash, Hanna Stolt