Rowan Hattu

Wij hebben het antwoord

We hebben het allemaal: bepaald eten wat we gewoonweg niet lusten. En dat is natuurlijk helemaal oké, want bepaald eten niet lekker vinden is heel normaal. Toch wordt er af en toe wel eens gezegd dat je jezelf kunt aanleren om iets juist wél te lusten. Maar klopt dit eigenlijk wel?

Genen

Er zijn twee factoren erg belangrijk om antwoord te krijgen op deze vraag volgens Martijn Peters, HLN-wetenschapsexpert. Allereerst heeft dat te maken met je genen. Volgens Peters hebben deze namelijk een grote invloed op de smaakpapillen van je tong. “Hierdoor hebben sommige mensen weinig smaak, een gewone smaak of zelfs een ‘supersmaak’. Maar volgens Peters blijft het daar niet bij. Ook worden we allemaal geboren met een bepaalde voorkeur voor zoetigheid.

En hoewel het natuurlijk gezonder is om voor een healthy snack te gaan, neigt onze voorkeur toch meer naar vettig eten. Maar volgens Peters zit ook hier een gegronde reden achter. “De reden daarvoor is het hoge aantal calorieën, die ons van de nodige energie voorziet”, stelt hij. “Hetzelfde geldt voor zoute voeding. Die zit vol mineralen, wat ons lichaam goed kan gebruiken. Dat is meteen ook de reden waarom combinaties van vet en zout of vet en zoet zo heerlijk smaken. Denk maar aan frietjes of ijsjes.”

Invloeden

De wetenschapsexpert vertelt dat je vanaf je tweede al kunt bepalen welke smaken jij wel en juist niet lekker vindt. Dit komt doordat de foetus in de baarmoeder voornamelijk vruchtwater inhaleert en ademt. “Dat vruchtwater wordt op smaak gebracht door de voedingsgewoonten van de moeder”, legt Peters uit. “Ook via borstvoeding blijf je smaken binnenkrijgen. Op dat moment heb je nog geen afkeer voor een bepaald ingrediënt of gerecht. Als jij dus niet aan een bepaalde smaak bent blootgesteld tegen de tijd dat je twee jaar wordt, is de kans groot dat je het niet lekker zal vinden.”

Maar niet alleen dat kan invloed hebben op je smaak. Ook geur, textuur en emotionele context, maar ook als iets je doet denken aan ziek zijn kunnen invloed hebben op je smaak volgens Peters. “Als je een nieuw voedingsmiddel een en dan moet braken, geven je hersenen automatisch de schuld aan het eten, zelfs als dat niet het geval is.”

Feit of fabel

Maar kun je jezelf afleren om iets niet lekker te vinden? Volgens Peters, vind je bepaalde dingen niet lekker omdat het gewoonweg nieuw voor je is. En wat doe je als iets nieuws is? Je maakt het oud. “Je kan dat doen door je stapsgewijs bloot te stellen aan de voeding”, legt Peters uit. “Begin door het ‘vieze’ ingrediënt eens in je mond te stoppen, zonder het door te slikken. Daardoor kan je wennen aan de smaak of textuur, zonder dat je een slechte lichamelijke reactie ervaart.”

Maar of je dan ineens iets lekker vindt wat je eigenlijk niet lust, dat is moeilijk te zeggen. De wetenschapsexpert legt namelijk uit dat er uit studies is gebleken dat je eerst zo’n tien tot vijftien pogingen moet doen om er überhaupt aan te wennen. Toch stelt Peters dat het eigenlijk helemaal niet zo erg is als je iets niet lust. “Onderzoek wijst uit dat het gezonder is als mensen zichzelf niet verplichten om iets te eten, maar nadenken over wat ze wél graag eten.”

Lees ook: Hierom moet jij je filet americain invriezen

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest.

Bron: HLN | Beeld: Pexels