Wij hebben het antwoord!
Marshmallows kennen we allemaal als de kleine spekjes die je aan een stokje boven het kampvuur houdt. Een heerlijke lekkernij, die we stiekem ook zónder kampvuur erg lekker vinden. Volgens sommigen hebben marshmallows ook nog een praktische functie, ze zouden helpen tegen keelpijn. Maar klopt dat eigenlijk wel?
Middeltjes tegen keelpijn
Keelpijn is ontzettend vervelend. Er zijn dan ook tientallen manieren om er zo snel mogelijk vanaf te komen. Honing, gorgelen met zout, kamillethee, keelsnoepjes, drankjes en ga zo maar door. Misschien heb je ook weleens gehoord dat marshmallow zouden helpen tegen keelpijn. Er zijn zelfs mensen die beweren dat de spekjes zijn uitgevonden om een zere keel te behandelen, maar is dat ook zo?
Marshmallows
De geliefde kleine spekjes bestaan vooral uit suiker, water en gelatine. De ingrediënten worden net zo lang opgeklopt tot de luchtige, zachte textuur van een marshmallow ontstaat. En misschien voel je het al aankomen: die ingrediënten doen helaas weinig tegen keelpijn, zo vertelt KNO-arts dr. Omid Mehdizadeh aan Bustle. Maar waar komt de bewering dat marshmallows goed voor je keel zouden zijn dan vandaan?
Heemstwortel
Vroeger werden marshmallows en spekjes nog op een andere manier bereid. De ouderwetse marshmallows werden gemaakt met het sap uit de heemstwortel. Heemst is een kruidenplantje dat in het Engels marshmallow heet. De wortels en blaadjes van het plantje hebben wél een helende werking voor onze keel, neus en luchtwegen. Naast het verminderen van keelpijn en een gezwollen keel, stopt het ook de hoest. Helaas zit het wondermiddeltje niet meer in de hedendaagse marshmallows. Het sap van de heemstwortel wordt voornamelijk gebruikt in keelsnoepjes en hoestdrank.
Thee en knoflook
Dus, helpen marshmallows tegen keelpijn? Vroeger wel, maar tegenwoordig niet meer. Helaas is keelpijn dus geen goede reden om een zak marshmallows leeg te eten. Volgens dr. Mehdizadeh is honing een veel betere optie. Honing legt een laagje over je keel en mond, waardoor de keelpijn afneemt en je makkelijker kunt slikken. Daarnaast zouden warme thee en knoflook kunnen helpen, zegt Mehdizadeh. Dan moeten we dat maar proberen de volgende keer!
Lees ook: Zoveel calorieën zitten er in een keelsnoepje