Sanne

Wij hebben het antwoord 

We willen allemaal zo snel mogelijk het coronavirus onder de duim krijgen. Tot die tijd proberen we onszelf zo goed mogelijk te beschermen. Een goede weerstand is essentieel om de kans op een besmetting zo laag mogelijk te houden. Maar helpt het ook om extra vitamine D te slikken? Het Voedingscentrum geeft antwoord op die vraag.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is onder andere van belang voor een goede werking van het immuunsysteem. De meeste mensen krijgen de vitamine voldoende binnen als ze volgens de Schijf van Vijf eten en elke dag 15 tot 30 minuten buiten zijn. Dit geldt echter niet voor iedereen. Jonge kinderen, vrouwen boven de vijftig, mannen boven de zeventig, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buitenkomen of die buiten hun gezicht en handen bedekken en zwangere vrouwen wordt wél geadviseerd om extra supplementen te slikken. Het Voedingscentrum heeft hiervoor een handig overzicht gemaakt. 

Vitamine D tegen het coronavirus

Het is dus belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen, maar helpt het ook om infecties zoals het coronavirus te voorkomen? Tot nu toe is het onvoldoende aangetoond of (extra) supplementen het risico op infecties verminderen, dat concluderen wetenschappelijke adviescommissies voor voeding binnen en buiten Europa. Studies laten nog te veel verschillende resultaten zien. Of extra vitamine daadwerkelijk helpt, moet eerst duidelijk worden bewezen.

Te veel vitamine D

Of vitamine D echt helpt om het coronavirus te voorkomen is dus onduidelijk. Tot die tijd zou je kunnen zeggen: baat het niet, dan schaadt het niet. Want een kans op een teveel aan de vitamine is klein. Alhoewel een langdurig te veel aan supplementen wél vervelende gevolgen kan hebben. Als je de supplementen niet nodig hebt, maar wel wilt slikken adviseert het Voedingscentrum om goed op het etiket te letten. Kies dan een supplement dat niet meer dan 100% van de ADH bevat. Daarnaast roept het Voedingscentrum op om niet te veel vitamine D in te slaan. Dat is niet nodig en zo blijft er genoeg over voor iedereen.

Lees ook: Feit of fabel: helpt thee met honing tegen een verkoudheid?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Voedingscentrum | Beeld: Pexels, Pietro Jeng