Maayke

Let op als je gaat barbecuen of picknicken

Met deze tropische temperaturen is het heerlijk om buiten te eten. De barbecue gaat aan, de hapjes komen op tafel en er kan uren nagetafeld worden in het avondzonnetje. Nu de temperaturen oplopen tot boven de 30 graden waarschuwen experts voor etenswaren die te lang in de zon blijven liggen.

Temperatuurgevarenzone

Voedingswetenschapper Janilyn Hutchings legt aan het AD uit dat bepaalde voedingsmiddelen niet al te lang in de hete zon kunnen liggen. “Bacteriën groeien het snelst op bepaalde voedingsmiddelen als ze zich in de gevarenzone van 5 tot 57 graden Celsius bevinden,” legt Hutchings uit. Waar veel mensen denken aan vleeswaren, zuivel en eieren, geldt dit ook voor gekookte groenten en bladgroenten en gesneden tomaten. “Eigenlijk alles wat rijk is aan eiwitten of koolhydraten, vloeibaar is, of neutraal tot lichtzuur, een risico vormen. Als je dus niet wilt dat je feest eindigt met een voedselvergiftiging, moet je stappen ondernemen om het veilig te houden.”

Maximaal 2 uur

De voedingswetenschapper adviseert om in het algemeen voedsel maximaal 2 uur buiten de koeling te laten liggen. “Vanaf dan vermenigvuldigen de bacteriën zich snel tot een onveilig niveau”, aldus Hutchings. Door de hitte buiten warmt eten nog sneller op en komt het sneller in de temperatuurgevarenzone.

Advies van het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum is nog strikter met de advisering. “Bederfelijke producten moeten eigenlijk zo min mogelijk buiten de koelkast staan,” stelt woordvoerder Lolkje de Vries. Op de site van Het Voedingscentrum worden diverse tips gedeeld die helpen om bepaalde voedingswaren goed te houden. Zo kan je een pak melk bijvoorbeeld het beste na het inschenken direct terugzetten in de koelkast en verpakte vleeswaren na gebruik ook direct in de koelkast zetten. Volgens het kenniscentrum hebben bepaalde voedingsmiddelen een maximum tijd van een uur voordat het in de buitentemperatuur bederft.

Ziektemakers en gifstoffen

Heb je voedingsmiddelen die langer dan een twee uur buiten de koeling hebben gelegen? Zorg er dan in ieder geval voor dat het bij de bereiding goed verhit wordt. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, zo meldt Het Voedingscentrum. “Er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur. Het verhitten van eten doodt de ziektemakers, maar de gifstoffen kunnen je alsnog ziek maken”, zo staat vermeldt op de site.

Lees ook: Albert Heijn roept per direct vijf diverse scharrelkipproducten terug

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD, Voedingscentrum | Beeld: Pexels