Hanna Mellema

Dit is hoe het zit!

Je hebt hem vast wel eens voorbij horen komen: de vijfsecondenregel. Volgens deze volkswijsheid zou je voedsel dat op de grond is gevallen binnen 5 seconden nog gewoon kunt eten, omdat bacteriën nog niet de kans hebben gekregen om over te springen op het eten. Maar… is dat eigenlijk wel waar?

Vijfsecondenregel

We vallen maar meteen met de deur in huis. Uit onderzoek is gebleken dat er eigenlijk niet zoveel van de vijfsecondenregel klopt. Zo deed microbioloog Ronald Cutler een aantal experimenten, waarin hij verschillende soorten voedsel op een vieze vloer liet vallen, en weer op liet rapen na 1, 5 en 10 seconden. Na nauwkeurig onderzoek bleken alle producten evenveel bacteriën te bevatten.

Toch zit er ergens wel een kern van waarheid in het principe. Het is alleen geen kwestie van seconden, maar minuten. Uit onderzoek van de Universiteit van Illinois blijkt namelijk dat de bacterievervuiling na een minuut 10 keer zo hoog is dan in de eerste seconden. Aha!

Veilig eten?

Dan blijft natuurlijk de vraag: kun je voedsel dat op de grond is gevallen nog veilig eten? Nou, dat hangt af van verschillende factoren. Volgens het Voedingscentrum ligt het er allereerst aan hoe schoon de vloer eigenlijk is: “Heeft net iemand met vieze schoenen van buiten over de vloer gelopen, of heeft de hond net op de vloer gelegen? Dan is de kans groter dat er ziekmakende bacteriën op de vloer zitten.”

Wat ook uitmaakt is het soort eten dat je op de grond gooit. “Een cracker zal minder vuil worden en bacteriën opnemen van de vloer dan een bord met gekookte spaghetti in tomatensaus. Een appel die je na het vallen goed wast en eventueel schilt, kun je best nog eten. Welk type vloerbedekking heeft er ook mee te maken. Een boterham die op tapijt valt neemt minder vuil op omdat die niet helemaal contact zal maken met de grond, dan een boterham die op een laminaatvloer valt,” aldus het Voedingscentrum.

Richtlijnen

Oke, aan de vijfsecondenregel hebben we dus niet zoveel. Het is belangrijk om zelf logisch na te denken, voordat je het eten van de grond in je mond stopt. Om je te helpen, stelde Eric De Maerteleire (auteur van Fabels en Feiten over Voeding en Gezondheid) de volgende lijst vragen op:

  1. Ga je het product nog koken? Dan is er geen gevaar.
  2. Kan het product nog gewassen worden? Doe dit, dan kun je het nog eten.
  3. Kan je het product niet koken/wassen en wel makkelijk vervangen? Eet het niet op.
  4. Kan je het product niet makkelijk vervangen? Als de vloer schoon is, kun je het eten. Bij twijfel: weggooien.
  5. Lopen er huisdieren over de vloer die regelmatig buiten lopen? Eet het niet op.
  6. Valt je eten buiten op de grond? Dan gelden er andere richtlijnen. Valt het product op een schoon kleed, bijvoorbeeld bij een picknick, dan kun je het opeten. Valt het product op straat? Dan is de kans op aanwezigheid van ziekteverwekkers niet in te schatten. Je kunt het dus beter weggooien.

Lees ook: Chiazaad: waar is het eigenlijk goed voor?

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Linda, AD | Beeld: Adobe Stock