Waarom betaal je voor sommige appels zoveel meer?
Appels zijn er in alle soorten en maten. Van de friszure Granny Smith tot de heerlijke zoete Royal Gala, iedereen heeft zo zijn eigen favoriet. Toch kies je misschien niet altijd je lievelingsappel als je op de centen let. De kiloprijzen kunnen namelijk enorm verschillen. Waardoor komt dat grote prijsverschil eigenlijk? En waarop kun je besparen?
Schappen vol appels
De keuze is reuze als het om appels gaat. De laatste jaren vinden we steeds weer een nieuwe appelsoort in de supermarkt. Populaire nieuwkomers zijn Pink Lady, Junami, Kanzi, Jazz – heerlijke appels, maar wel vaak met een prijskaartje. Waarom betaal je hier meer voor dan de gouwe ouwe Elstar of Goudreinet? Dat komt omdat het clubrassen zijn, legt fruitdeskundige Marcel Tross uit aan het AD. Een clubras is een appelsoort die maar door een beperkt aantal telers geteeld mag worden en dat specifiek op de wensen van de consument wordt afgestemd.
Rood en crispy
“Een felrode kleur, friszoete smaak, lange houdbaarheid maar ook een crispy bite: niemand zit te wachten op een melige appel”, zo vat fruitexpert Frank van Vuure het samen. Appeltelers willen zulke clubrassen graag verkopen, omdat ze zeker weten dat ze de appels aan de man kunnen brengen. Wel kosten deze appelbomen telers meer geld, en dat zie je dus terug in de prijs. Volgens Van Vuure betaal je daarnaast ook voor de ontwikkeling van de nieuwe appelsoort, een proces waar veel werk bij komt kijken, en voor de marketing. “Een sterk merk zorgt voor herhaalaankopen: bevallen de appels goed? Dan koop je ze de volgende keer weer.”
Van ver
Kijk ook eens goed waar de verschillende soorten appel vandaan komen. Een appelsoort als Fuji komt bijvoorbeeld meestal niet uit Nederland. Dat heeft uiteraard ook invloed op de prijs. Volgens de fruitdeskundigen kun je ook prima heerlijke appels uit eigen land kopen. De Elstar is een soort die vaak van Hollandse bodem komt, heerlijk zoet is én bovendien vaak vriendelijk geprijsd is. Ook Kanzi en Junami zijn smaakvolle appelsoorten die gewoon in Nederland groeien.
Lees ook: Aha: zo houd je appels het langst vers en knapperig
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!
Bron: Margriet | Beeld: Pexels