Grijp jij ook naar de chips of reep chocolade als je gestrest of verdrietig bent?
Heb je ruzie gehad met je partner? Een belangrijke deadline op werk? Of zit je gewoon niet lekker in je vel? De een krijgt bij stress of liefdesverdriet geen hap door zijn keel, de ander eet juist alles waar-ie maar zin in heeft. Maar hoe komt het dat die emoties zoveel invloed hebben op je eetgedrag? Wij leggen het uit.
Emotie-eten
Een grote zak chips, vijf donuts, een pizza met extra veel kaas en een menuutje van de McDonald’s – wij werken het zo naar binnen als we niet zo lekker in ons vel zitten. Je kent dit vast wel. Malina Malkani van de Academy of Nutrition and Dietetics noemt dit ’emotie-eten’: eten als je geëmotioneerd bent. Je hebt zes emoties waarom je eet: uit verveling, omdat het gezellig is, omdat het lekker is, omdat je het verdiend hebt, omdat je verdrietig bent en omdat je stress hebt. Deze zes emoties hebben vrij weinig te maken met eten omdat je honger hebt. Nee, we reageren op de emotie(s) die we hebben en proberen deze met eten te onderdrukken. Hierdoor eet je vaak te veel, waar je je vaak schuldig over gaat voelen. “We verbinden gevoelens als schuld en schaamte aan emotie-eten, en dat zorgt voor een vicieuze cirkel. We voelen schaamte, dan isoleren we onszelf, wat meer stress kan opleveren, en wat weer kan leiden tot emotie-eten”, aldus Malkani.
Grotere eetlust
Hoewel emotie-eten klinkt als een mentaal klusje, is het ook in je lichaam te merken. Je kent vast dat ongemakkelijke gevoel in je buik als je verdrietig of gestrest bent. Dit kan je nog weleens verwarren met honger. Bij stress maakt je lichaam namelijk het stresshormoon cortisol aan. Hierdoor krijg je een grotere eetlust, terwijl je eigenlijk niet meer eten nodig hebt. Als je door stress te vaak te veel gaat eten, kun je in korte tijd een paar kilo aankomen. “Door dit stresshormoon gaat je lichaam zuiniger om met je energie en kan de verbranding minder worden”, legt voedingsdeskundige Anita Mulderij uit aan &C.
Kindertijd
Daarnaast kan het emotie-eten gekoppeld worden aan je kindertijd. Van jongs af aan is ons namelijk aangeleerd dat eten een soort probleem wegneemt. Huilt een baby? Dan krijgt deze de borst of een flesje melk. Of was je als kind verdrietig? Dan kreeg je vaak een snoepje. Zo is ons vanaf onze kindertijd al aangeleerd dat eten een bepaalde emotie wegneemt, legt Malkani uit.
Dealen met emoties
Om het emotie-eten te doorbreken, moet je leren om te gaan met je emoties. Dit klinkt zo makkelijk, maar dat is het helaas niet altijd. Probeer toch om niet direct naar een reep chocolade te grijpen, maar ga na waaróm je hier zo’n zin in hebt. Is het omdat je verdrietig bent, onzeker, gestrest of verveeld bent? Sla die reep dan even over en focus je op die emotie. Schrijf het van je af, ga mediteren of ga een rondje hardlopen. Heb je echt zin in de reep chocolade? Straf jezelf dan niet en geniet er lekker van. Dan hoef je je er ook niet voor te schamen.
Lees ook: Move over havermout: dit is waarom je haverzemelen zou moeten eten
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!