Naomi

Zegt de eierdooier echt wat over de gezondheid van de kip?

Eierdooiers komen in alle kleuren. Oranje, geel, licht donker, het verschilt nogal wat je op je bord kunt krijgen. Velen, waaronder wijzelf, dachten geruime tijd dat dit wat kon zeggen over of het ei van een gezonde kip kwam of niet. Dit bleek niet het geval, maar je kunt wel degelijk dingen aflezen aan de dooier van het ei.

Wist jij dit al?

Bètacaroteen

De oranje of gele kleur komt door het eten van de kip. Eet een kip bijvoorbeeld veel maïs en wortels? Dan zal de dooier wat meer oranje kleuren. De oranje kleur komt van de stof bètacaroteen, een vitamine uit wortel en maïs. Die stof zit vaak in kippenvoer en daarom verschijnt die oranje dooier dus op ons bordje. Denk nu alleen niet dat wij deze vitamine dan ook daadwerkelijk binnenkrijgen. Clara Hagen, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (ANEVEI), vertelt hierover tegen Margiet: “Er zit geen opneembare bètacaroteen meer in eieren. Die vitamines heeft de kip allemaal voor zichzelf gebruikt. Het is slechts nog de kleurstof van het caroteen dat de eierdooier de donkere kleur geeft.”

Geen verschil

Een ei zal dus niet gezonder worden door een eierdooier die meer oranje is van kleur. Ook de kip zal niet gezonder zijn als je zo’n dooier aantreft. Een ongezonde kip legt namelijk geen of heel weinig eieren. Het Voedingscentrum stelt bovendien dat er helemaal geen verschil zit tussen alle eieren in de supermarkt. Of je nu een viergranen ei koopt of een omega-3 ei, het zou geen fluit uitmaken. Dat wil Hagen wel weerleggen: “Wat de omega-3 eieren betreft ben ik het niet met het Voedingscentrum eens. De onverzadigde vetzuren komen wel in de eieren terecht, wat ze gezonder maakt. Maar voor de rest klopt het wel.”

Lees ook: Mysterie ontrafeld: dít is het verschil tussen een bruin en een wit ei

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: fotomontage, pxhere