Deze gouden eetregels kunnen bijdragen aan een lang en gezond leven
Voor een lang en gezond leven telt meer mee dan voeding, maar je eetgewoonten hebben wel degelijk een invloed op je levensverwachting. Veel mensen die honderd kaarsjes (of meer) mogen uitblazen, blijken dezelfde levensstijl te hebben. Volgens onderzoekers hebben de oudste mensen ter wereld namelijk een paar dingen gemeen, en de manier waarop ze eten en drinken is daar een van. Dit is wat we van hen kunnen leren.
Blauwe zones
De eetgewoonten voor een lang, gezond leven zijn gebaseerd op onderzoek naar bewoners van de zogenaamde ‘blauwe zones.’ Deze zones zijn de gebieden waar mensen gemiddeld het langst leven en waar het niet ongewoon is om de 100 jaar voorbij te schieten. In verschillende onderzoeken is er gekeken naar wat al deze regio’s, die over de hele wereld verspreid zijn, gemeen hebben. Hieruit blijkt dat ook bepaalde eetgewoonten bijdragen aan de hoge leeftijd die de bewoners bereiken. Wat er bij de oudste mensen op het menu staat? Dan Buettner, deskundige op het gebied van de blauwe zones, zet het voor ons op een rijtje.
Wijn drinken bij de maaltijd met een goed gezelschap
De alchohol hoef je blijkbaar niet te laten staan om een hoge leeftijd aan te tikken. Tenminste, in de blauwe zones wordt er heel regelmatig een glaasje wijn ingeschonken. Dit wel in combinatie met een maaltijd en niet voor 5 uur ’s middags. Ook hebben alle gebieden gemeen dat de wijn wordt gedronken in het goede gezelschap van vrienden of familie. Gezelligheid is misschien dus nog wel belangrijker dan de wijn zelf.
Plantaardig eten
Volgens Buettner eten de langstlevende mensen vooral plantaardig voedsel als groenten, peulvruchten, noten en granen. Vooral bonen schijnen een positieve invloed te hebben op de levensduur. “Als je iedere dag een portie bonen eet, kan dat je levensverwachting met wel vier jaar verlengen,” weet Buettner te vertellen. Al generaties lang laten mensen in de blauwe zones producten die van dieren afkomstig zijn, zoals vlees, zuivel en eieren, juist grotendeels staan.
Veel koolhydraten eten
Koolhydraatarme diëten zijn bij ons razend populair, maar we hoeven deze voedingsgroep helemaal niet te vermijden voor een gezond leven. Sterker nog, de oudste mensen ter wereld eten juist bijzonder veel koolhydraten. Maar liefst 65 procent van hun dagelijkse energiebehoefte halen mensen in de blauwe zones uit volkoren granen, groenten, knolgewassen en andere gezonde koolhydraten. Bewerkte producten laten ze liever staan.
Af en toe een stukje vlees
De bewoners van de blauwe zones zien vlees als iets voor speciale gelegenheden. Zij eten daarom slechts zo’n vijf keer per maand een stukje vlees, en dan moeten we geen uitgebreide BBQ-taferelen verwachten. De porties blijven altijd bescheiden: 85 gram is het maximum, aldus Buettner.
Water, koffie en wijn
Als je de rest van je leven nog maar drie dingen zou mogen drinken, zou je dan ook kiezen voor water, koffie en wijn? In ieder geval geen slechte keuze van de bewoners van de blauwe zones. Zij drinken gemiddeld zes glazen water per dag, een kopje koffie om ’s ochtends op te starten een glas wijn bij het avondeten. Frisdrank en limonade tref je niet snel aan bij deze langstlevende mensen.
Groot ontbijt, klein diner
Tot slot hebben de bewoners van de blauwe zones nog een belangrijke eetgewoonte gemeen. Ze eten namelijk niet de hele dag door en beginnen de dag met een stevig ontbijt. “Ze ontbijten als een koning, lunchen als ene prins en dineren als een bedelaar. Meestal eten ze al hun maaltijden in een tijdvak van 8 uur, waarmee er 16 uur per dag overblijft waarin de spijsvertering kan rusten,” legt Buettner uit. In de avond wordt er dus niet veel meer gegeten en staat er een lichte maaltijd op tafel. Let wel op, als je herstellende bent, zwanger bent of borstvoeding geeft, is het juist beter om regelmatig te eten.
Lees ook: Het proberen waard: dit trucje helpt je gezondere boodschappen te doen
Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Well + Good | Beeld: Pexels