Desy

Voor deze E-nummers hoef je niet bang te zijn

Ben jij ook altijd verpakkingen aan het afspeuren op zoek naar aanwezige E-nummers? Dan mijd je waarschijnlijk heel veel producten met bepaalde smaakstoffen die eigenlijk helemaal geen kwaad kunnen. Deze zes toevoegingen zijn helemaal niet schadelijk. 

1. Lecithine

Lecithine, oftewel E322, is een emulgator die afkomstig is van de sojaboon. De stof is zelfs veilig voor mensen die een soja-allergie hebben, dus het kan voor jou sowieso geen kwaad. Gewoon lekker eten dus!

2. Cellulose

Cellulose, oftewel E460, is eigenlijk houtpulp en wordt in producten verwerkt om als anti-aanbakmiddel of om de dikte of de structuur te veranderen. Het zit bijvoorbeeld in Parmezaanse kaas. Het klinkt misschien gevaarlijk, maar dat is het volgens de RIVM helemaal niet.

3. Riboflavine

Riboflavine, oftewel E101, is eigenlijk gewoon vitamine B2, wat van nature voorkomt in amandelen, paddenstoelen, eieren en spinazie. Zeker niet iets om te vermijden dus!

4. Inuline

Inuline wordt aan producten toegevoegd om voedsel zacht en romig te maken en is eigenlijk een natuurlijke vezel. Het is voordelig voor bacterieën in de maag en darmen. Een overdaad heeft echter een omgekeerd effect en zal ervoor zorgen dat je last krijgt van obstipatie.

5. Natamycine

Natamycine, oftewel E235, wordt toegepast in producten als schimmeldodend middel. Het wordt voornamelijk in melk- of vleesproducten gebruikt. Ook wordt het gebruikt in schimmeldodende medicatie.

6. Ascorbylpalmitaat

Deze stof (E235) werkt als antioxidant en emulgator en wordt in onder andere margarine en oliën met onverzadigde vetzuren gebruikt om het tegen ranzigheid te beschermen. Ook is de stof een bron van vitamine C.

Lees ook: Als beste uit de test: dít zijn de 5 beste wijnen van de Lidl

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Elle | Beeld: Kookfans©