Jasmijn

Dit is de reden dat je lijf soms walvisgeluiden maakt

Het is herkenbaar voor iedereen: op de meest ongepaste momenten besluit je maag om een walvisgeluid te produceren. Hoezeer je het ook probeert te verbloemen, die geluiden zijn vaak lastig te negeren. Hoe komt het eigenlijk dat je maag zo’n geluid maakt als je honger hebt? En waarom doet hij het soms ook als je juist géén honger hebt? Wij leggen het uit.

Maag en darmen

Surprise surprise: het geluid dat wij koppelen aan een lege maag, komt eigenlijk uit je darmen. Het geknor ontstaat door het verplaatsen van gassen en vloeistoffen in je darmen. Je hersenen merken op den duur dat je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen en spelen daarop in. Ze zetten je darmen en je maag aan tot het verwerken van al het voedsel dat nog in je lijf zit. Vooral je darmen gaan dan druk aan de gang om de inhoud naar de uitgang van je lichaam te verplaatsen. Op het moment dat je darmen leeg zijn, worden er alleen nog darmsappen en gassen door je lichaam verplaatst. Dat levert een knorrende buik en borrelgeluiden op.

Extra hard aan het werk

Een knorrend maagje geeft dus meestal aan dat het tijd is voor een snack of een volwaardige maaltijd. Toch komt het ook weleens voor dat je maag geluiden maakt wanneer je net gegeten hebt en dus helemaal geen honger hebt. Hoe kan dat dan? Je maag en je darmen zijn eigenlijk altijd aan het werk, maar meestal hoor je er niks van als je vol zit. Het voedsel dat dan in je maag en darmen zit, vangt namelijk de knorgeluiden op. Toch kan het ook gebeuren dat je geluiden hoort als je net hebt gegeten en dus geen honger meer hebt. Dat is een teken dat je darmen extra hard aan het werk gaan om het eten te verteren.

Voldoende en bewust eten

Eigenlijk komt zo’n knorrend geluid nooit op een passend moment. Het kan aardig gênant zijn als je net in een serieuze meeting zit en je lichaam ineens besluit over te gaan op walvisgeluiden. Wat kun je er eigenlijk tegen doen? Een eerste tip is natuurlijk om de hele dag door voldoende te eten, zodat je nooit met een lege maag zit. Daarnaast is het aan te raden om altijd bewust te eten. Als je namelijk eten naar binnen schrokt, komt er veel lucht mee naar binnen (wat bijdraagt aan die geluiden).

Lees ook: 9x etenswaren die je eigenlijk nog hongeriger maken

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Quest | Beeld: Unsplash, Pablo Merchán Montes