Jasmijn

We horen steeds vaker dat het kankerverwekkende stoffen bevat

We gebruiken olijfolie regelmatig om een saladedressing mee te maken of om eten in te bakken. Steeds vaker horen we dat dat tweede geen goed idee zou zijn, omdat er gevaarlijke stoffen zouden vrijkomen als je iets op hoog vuur bakt. Hoe zit dat nou precies? 

De grote boosdoeners: paks

De discussie rondom olijfolie draait om zogeheten paks: polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Die stoffen ontstaan als materialen van structuur veranderen omdat ze worden verhit. Het gebeurt bijvoorbeeld als vlees aanbrandt. Er zijn veel verschillende paks en ze zijn allemaal kankerverwekkend. Paks kunnen zich ook in olijfolie vormen als je die olie te heet laat worden.

Geen zorgen nodig

Dat klinkt enorm gevaarlijk, maar we hoeven ons geen zorgen te maken. In gewone olijfolie beginnen paks zich te vormen vanaf 216 graden Celsius. Als het goed is, wordt geen enkele pan zo heet. Ook een frituur haalt die temperatuur niet: die ligt namelijk vrijwel nooit boven de 180 graden. Een studie van de Universidade do Porto in Portugal heeft laten zien dat olijfolie bij die temperaturen goed blijft tijdens het bakken en dat er geen paks worden gevormd. Sterker nog: olijfolie is juist een goed middel om in te bakken, omdat het meer gezonde onverzadigde vetzuren bevat dan boter. Bij boter kunnen bovendien al paks ontstaan bij een temperatuur van 177 graden.

Extra vierge overslaan

Wat wel belangrijk is, is dat je let op het soort olijfolie dat je gebruikt. Olijfolie van eerste persing, de extra vierge-variant, is namelijk NIET geschikt om in te bakken. Daar kunnen bij een temperatuur van 160 graden namelijk al paks ontstaan. De kans dat je dan kankerverwekkende stoffen binnenkrijgt, is dus groot. Bovendien gaat de smaak van die ‘speciale’ olie verloren bij hoge temperaturen, dus het heeft geen enkel voordeel om daarin te bakken. De conclusie is dus: je kunt prima eten bakken in olijfolie, alleen niet in de extra vierge-variant.

Lees ook: 6x zo herken je goede olijfolie

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Quest | Beeld: Unsplash, Cassiano Barletta